Lintje voor Erik Eshuis tijdens NK Traditioneel Gerij

0
791
Erik Eshuis lintje

Bijna iedereen kent wel iemand met een lintje. Maar wat moet er nu allemaal gebeuren voor zoiets werkelijk toegekend en uitgereikt wordt?

Ik zal proberen in het kort te beschrijven hoe het ging voordat Erik Eshuis op zaterdag 14 september tijdens de NK traditioneel gerij en het 50 jarig bestaan van de Koets’n Keerls de versierselen van lid in de orde van Oranje Nassau werden opgespeld.

Authentiek gerij

Na de Eschrit van 2018 zat ons jurylid, Rinus Catshoek, naast burgemeester mevrouw Haverkamp, in een gezellig gesprek. Rinus bedacht ter plekke, dat eigenlijk Erik eens geëerd moest worden voor zijn vele werk voor het authentiek gerij. Mevrouw Haverkamp vond dat idee prima en gaf aan het voor 200% te ondersteunen.

Rinus speelde dit gegeven door aan het bestuur en besloten word om contact op te nemen met de gemeente Tubbergen voor meer informatie. In september 2018 kreeg ik de aanvraagformulieren toegestuurd. Dus dat werd zoeken naar vroegere informatie.

Aanbevelingsbrief

Liesbeth Hassink was de eerste die ik benaderde. Zij heeft mij veel verteld dat ik kon gebruiken in de aanbevelingsbrief. Daarna contact gezocht met Arjen Coppoolse van de KNHS. Van hem kwam een uitvoerige aanbeveling met handtekening en stempel. Het schoot al op.

De volgende was Rob Bloemendal van de Stichting Twickel. Ook weer hetzelfde enthousiasme en ook daarvan een officiële aanbevelingsbrief. Daarna (zeker niet onbelangrijk) Jan Brandriet, voorzitter van de Koets’n Keerls. Hetzelfde laken en pak. Na al deze informatie kon de aanvraag worden opgesteld. De laatste informatie kwam van Henk van Amerongen. Hij kent Erik al ontzettend lang en had behoorlijk wat, voor mij nog onbekende, informatie.

Aanvraag de deur uit

Toen werd het tijd om de formulieren in te vullen en na een hoop gepuzzel en gereken met de tijdsbesteding van al het vrijwilligerswerk kon in november 2018 de aanvraag de deur uit. Dan begint het wachten.

Af en toe in de loop van 2019 gebeld, dus we bleven op de hoogte hoever de aanvraag was. Eerst gemeente, dan provincie en uiteindelijk het rijk. En half augustus kwam daar het verlossende telefoontje. De onderscheiding is toegekend!!! Dus 14 september kon komen.

Geen argwaan

In de middag arriveerde mevrouw Haverkamp kort voor het defilé. Erik mocht geen argwaan krijgen dus achter in de tent (zij met haar rug naar het terrein) gewacht tot defilé voorbij was. Daarna konden we dichterbij komen. Erik zat op het terrein voor de prijsuitreiking met de rug naar ons toe. Na het Wilhelmus voor de kampioenen nam Hans Vermeulen het woord en introduceerde mevrouw Haverkamp.

Complete verrassing

Kort daarvoor had Erik nog gezegd dat het moeilijk was om te zorgen dat hij zijn mond hield. Maar dat is gelukt!! Het was een complete verrassing. Iedereen is het er roerend over eens dat deze onderscheiding absoluut verdiend is.

Erik, geniet ervan. Het is je van harte gegund.

Dank aan de ingewijden die bijna een jaar hun mond hebben gehouden zodat de verrassing compleet was.

Tekst: Riet Hoevers