Liesbeth van Gool: “Als je eerlijk bent naar je paard, krijg je er zoveel voor terug”

0
189

Liesbeth van Gool heeft samen met haar man en zoontje vier E-pony’s en een Andalusische hengst genaamd ‘Spekkie’ waar ze mee ment. Maar waar ze ook mee onder het zadel rijdt. Hoe zij in het mennen is gerold, is een bijzonder verhaal.

“Pas op latere leeftijd ben ik gaan mennen. Van jongs af aan reed ik al wel onder het zadel, maar in 2002 ging het heel slecht met mijn gezondheid en moest ik een operatie ondergaan. Daarna vroeg een vriendin van mij om mee te rijden op de menwagen. Ik kon weinig, maar wel achterop mee. Toen ben ik toch wel verknocht geraakt aan het mennen.”

Rollen

“Het grappige is dat ik vervolgens een relatie kreeg met mijn man die ik eigenlijk al vanaf mijn 17e als gewone vriend ken. Hij was een fervent menner en wilde met één van mijn paarden tuigen. Ik ben daar verder in meegegaan en zo is het balletje, of eigenlijk de menwagen, gaan rollen.”

Uitlaadklep

“Samen met mijn man en zoontje hebben we vier E-pony’s en een Andalusische hengst. Mijn man rijdt voornamelijk tweespan en ook mijn zoontje ment. Ik men meestal enkelspan, omdat mijn lichaam dat wel toe laat. De paarden betekenen alles voor mij. Als ik die niet had … Ze zijn echt mijn uitlaadklep.”

Wendbaarder

“Het rijden onder het zadel staat nog steeds wel op nummer één voor mij. De connectie die je dat met je paard hebt is zo direct. Het is voor de menpaarden ook heel fijn om onder het zadel te worden gereden. Je kunt ze toch net iets gemakkelijker buigen, waardoor ze meer over de rug lopen en soepeler door het lijf. Mijn man vindt het ook altijd fijn als ik ze rijd, dan zijn ze net weer wat wendbaarder in het parcours. Toch kan ik lichamelijk de paarden niet altijd rijden, maar dan is het mennen ook heel fijn om te doen.”

Complimenten

“Ik ben echt de dressuurliefhebber van de familie. Het is zo kicken als je merkt dat je je paard goed voor elkaar heb en gemakkelijk een parcours door komt of fijne proef kunt rijden natuurlijk. Een tijdje geleden mende mijn zoon met Spekkie en we kregen de complimenten voor hoe fijn het paard getraind was. Tja, daar doe je het voor!”

Eerlijk

“Het belangrijkste in het mennen, maar ook in het rijden, vind ik dat je altijd eerlijk naar je paard toe moet zijn. Behandel je paard met respect dan krijg je dat zeker terug. Kijk naar wat je paard aankan. Als een paard niet goed voelt in een wedstrijd, maak deze dan niet af, maar stop.”

Popelen

“Sinds kort heb ik een nieuwe groom achterop de wagen. Dat is Esmeralda van Waardenburg van Setjesenz. Zij maakt menjassen en tuigonderleggers. Ik heb eerlijk tegen haar gezegd, dat als zij deze producten op de markt brengt er ook zelf mee moet werken. Pas dan weet je waarover je praat. Zij heeft altijd gezegd ik ga nooit achterop, maar hiermee zette ik haar voor het blok. In het begin vond ze het al eng als we een drafje reden. Uiteindelijk ben ik gewoon gaan galopperen en Spekkie is zo stabiel voor de wagen dat je dat bijna niet door hebt. Inmiddels heeft Esmeralda wel door dat het echt kicken is en staan we te popelen om weer op wedstrijd te gaan!” (CdB)

Bron: MenSport / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit