Liesbeth van der Wal naar de Hippiade

0
271

Zaterdag 17 juli vonden bij menvereniging Noordwolde op de mooie terreinen van de Zuidstroom de Noordelijke Kampioenschappen plaats. Vijftien aanspanningen werden aan het einde van de dag in Vinkega gehuldigd.  Eén van hen was Liesbeth van der Wal.

Liesbeth van der Wal

Voorafgaande aan de kampioenschappen van mendistrict Noord had Liesbeth van der Wal zichzelf één opdracht gegeven en dat was: in de buurt blijven van professioneel menner Rudolf Pestman. Die opzet slaagde zo goed, dat de menster uit Creil aan het einde van de dag het kampioenslint in de klasse Z mocht ophalen. Tevens kreeg Liesbeth een uitnodiging voor de Hippiade mee naar huis.

Niet verwacht

Ze had dat niet helemaal verwacht: “Over onze eerste proef was ik heel tevreden. Rykman liep er lekker overheen, maar de tweede proef ging voor mijn gevoel iets minder: de impuls was er wat uit en ik moest er meer aan rijden. De omstandigheden waren helemaal goed, want ik mocht ‘s ochtends al starten en toen was de temperatuur prima. Ik wist na afloop van de proeven eigenlijk niet zo goed wat ik ervan denken moest en de concurrentie in die zware klasse was ook behoorlijk zwaar. Vervolgens werd ik eerste en daar was ik natuurlijk heel blij mee.

Rudolf Pestman
Rudolf Pestman

Rykman

Ik heb Rykman als driejarige hengst gekocht. Hij was net onder het zadel en aangespannen beleerd, voor de rest heb ik hem zelf opgeleid. Als hengst is hij niet lastig, hooguit brult hij een keer, en ik kan alles met hem. Hij is heel betrouwbaar. Mijn zoon kan ook goed overweg met hem, maar mijn man iets minder. Je moet wel consequent zijn in wat je doet met of wil van hem, maar dat is niet anders dan met kinderen en daar heb ik er vier van. Dus ik heb wel wat ervaring!

Paul Versluis en Udo de Haan

Ik les afwisselend bij Paul Versluis en Udo de Haan, maar dat doe ik richting de Hippiade niet vaker dan normaal. Als voorbereiding train ik thuis rustig door, longeer Rykman af en toe of maak een buitenrit met hem. Ik wil noch hem noch mijzelf te veel druk opleggen. Ik ga voor een plek bij de eerste helft, dan heb ik mijn doel bereikt. Eerder ben ik met andere paarden al een keer kampioen geworden op de Hippiade, in de klasse L en de klasse Z, maar alles is een momentopname, afhankelijk van de vorm van de dag en niet te voorspellen. In verband met corona mogen we maar één proef rijden. Dat vind ik wel jammer, want als je de eerste proef verknalt, dan heb je altijd nog een kans met een goede tweede proef.

Helpen

Na de Hippiade zijn mijn punten in het Z met Rykman op. Ik bouw mijn training dan even af en na een rustperiode gaan we ons voorbereiden op de overstap naar de ZZ. Ook ga ik dan starten met mijn jonge paard, Aat van de Wolwarren. Hij was nog hengst toen we hem kochten, maar was daarin minder makkelijk dan Rykman, dus dan moet je verstandig zijn. Hij is onlangs dan ook geruind. Onze tweede zoon werkt als pikeur, daarom hebben we thuis tevens een aantal dravers op stal, die hij traint en waarmee hij volop koerst. Hij klimt ook wel eens op de bok bij Rykman en Aat. Dravers zijn heel vlug en eigenlijk vindt hij Friese paarden dan ook te mak en te langzaam, maar hij wil mij gelukkig wel altijd helpen!”

Tekst: Gemma Jansen
Foto: Lenus van der Broek

Overname zonder bronvermelding en toestemming via info@mensport.nl niet toegestaan.