Lezing over koetsen en kauri’s bij Museum Nienoord

0
522

Op zondagmiddag 28 juli 2019 om 14.30 uur organiseert Museum Nienoord in het kader van het zestigjarig jubileum van het Nationaal Rijtuigmuseum een bijzonder interessante lezing: het restaureren van kratonkoetsen in onze voormalige kolonie Indonesië door restaurator Arie de Jager, op verzoek van de toenmalige Sultan.

In de jaren tachtig keek Museum Nienoord nadrukkelijk over de grens naar haar kolonie Indonesië. Tussen de honderden koetsen in Museum Nienoord, bij de gelijknamige borg, bevindt zich een opmerkelijk rijtuigje met een olifant. Rijtuigrestaurateur Arie de Jager heeft die – het is een model – in Indonesië laten maken naar voorbeeld van de Singa Barong uit Cirebon. Bijna op dezelfde plek in het museum hangt een opvallend schilderij: de sultan van Yogyakarta laat zich vervoeren in een Gala Coupé. Dit rijtuig is in de negentiende eeuw gebouwd door de firma Hermans te Den Haag en wordt nog steeds gebruikt.

Arie de Jager verzorgt over deze en andere rijtuigen in Indonesië een verrassende presentatie, met eigen beeldmateriaal uit Indonesië van de oude Nederlandse rijtuigen. Die dienen inmiddels niet meer louter als vervoermiddel maar hebben ook andere functies gekregen.

Kosten / opgeven
Kosten 6,50 p.p. incl. bezoek aan de jubileumtentoonstelling ‘Een leven vol rijtuigen’
Met museumkaart gratis.
Opgave is mogelijk via info@museumnienoord.nl

Zie ook: Website Museum Nienoord

Foto: DigiShots