Leo: ‘Mennen is voor mij relaxen’

0
688
Leo Boot Kerkwerve
Eigen foto.

Hij is geboren en getogen op de boerderij. Maar na jaren een akkerbouw- en hoveniersbedrijf te hebben gerund, besloot Leo Boot uit Kerkwerve (Zeeland) om het roer om te gooien. Samen met zijn vrouw startte hij in 2008 een begeleidingscentrum voor kinderen met autisme. Dieren, en dus ook paarden, spelen daarin een belangrijke rol.

“We hebben zelf een zoon met autisme en ADHD”, vertelt Leo. “Het heeft ontzettend veel tijd en energie gekost, maar uiteindelijk levert het ons zo veel op. We hebben hier 60 cliënten en 23 slaapplekken. Een aantal woont hier zelfs. Een leuk voorbeeld is van een meisje hier, zij heeft een t-shirt met daarop: ‘Het is pas betrouwbaar als het blaft of hinnikt’. Dat tekent de band met dieren. We hadden een heel verlegen meisje dat alleen met haar ouders praatte. En dan ook heel zacht. Gedurende de tijd kreeg ze een band met een paard. Ze ging het paard borstelen en begon er ook zachtjes tegen te praten. Later ging ze het paard zelfs corrigeren. Ze won zelfvertrouwen. Inmiddels heeft ze de havo afgerond en gaat ze een opleiding doen in de psychologie. Dat vind ik zo mooi. Dat heb ik niet bereikt, maar dat paard heeft dat bereikt. Bij een paard kun je jezelf zijn. Zij spiegelen hoe je bent.”

Een uitje

Leo heeft 18 paarden. Waarvan de kleinste een Shetlander en de grootste een Trait du Nord. Leo vindt het heerlijk om af en toe een mentochtje te maken. “Dan kan ik mijn ei kwijt. Ik ben al mijn hele leven gek van paarden. Op het paard voel ik me minder prettig dan in het karretje. Ik ga ook regelmatig met de kinderen. Zij hebben vaak last van te veel prikkels, op de kar is dat niet. Het is zo rustgevend. Je hoort de hoeven klikken. Die ijzertjes op de weg. We komen heerlijk relaxed thuis. Het is echt een uitje voor ze. De band met de dieren is belangrijk. Mensen zijn niet betrouwbaar. Wij zeggen dingen en komen ze vervolgens niet na. Een dier is rechttoe rechtaan. We hebben ook een meisje die praat alleen met een ezel. Of een jongen die een hele goed band heeft met een kip. Die kip komt al kakelend aangerend als die deze jongen ziet. Mooi toch?”

Mennen is relaxen

Wedstrijd rijdt Leo niet. “Ik heb niks met dat competitieve. Ik geniet. Mennen is voor mij relaxen. Heerlijk, soms kost het veel inspanning, soms laat je lekker de teugels vieren. Ik vind het ook geweldig om een tocht over het strand van de Noordzee te maken. Dat strand en het water vind ik heerlijk. Maar ik doe het ook met een doel. Het is heilzaam voor mijn Belgen (die heb ik samen met mijn zoon Len – we doen samen heel veel met de paarden). Ze zijn extra gevoelig voor CPL. Dan krijgen ze rare bobbels in hun benen. Het (zoute) water spoelt ze juist schoon. En natuurlijk vinden de kinderen het ook hartstikke leuk om mee te gaan naar zee.”

Wil jij ook jouw liefde en passie voor paarden met ons delen? Stuur dan een berichtje naar info@mensport.nl

Leo Boot KerkwerveLeo Boot Kerkwerve

Door: Robert Hüsken / Mensport