Koos de Ronde: ”Je wilt graag in het wedstrijdritme blijven”

0
346
Koos de Ronde Jumping Indoor Maastricht 2018 © DigiShots

De 42-jarige Koos de Ronde heeft dit wereldbekerseizoen de nodige veranderingen doorgevoerd in zijn vierspan en plukt daar dit seizoen de vruchten van.

‘’Ik ben dit jaar met drie nieuwe paarden begonnen, alleen linksvoor is nog van het oude span. Ik was tweede in Lyon, won Maastricht met een wildcard, tweede in Stockholm en tweede in Londen. Dus ik ben erg tevreden met hoe het nu gaat.’’ De Ronde stond lange tijd tweede in het klassement, maar door de goede prestaties van Bram Chardon in Leipzig, gaat De Ronde nu in de derde positie richting de finale in Bordeaux.

Wedstrijdritme

De Ronde legt uit hoe hij zich het liefste voorbereid op de finale. ‘’Het is fijn om in een ritme te zitten voor de finale. Het is niet fijn als je voorlaatste wedstrijd zes weken voor de finale is. Je wilt graag in het wedstrijdritme blijven.’’

Navigator

Dit seizoen wisselde De Ronde niet alleen in zijn vierspan. ‘’Normaal gesproken staat mijn vrouw Marie achterop als navigator. Maar dit seizoen heb ik verschillende mensen achterop gehad. Mijn zoon stond achterop in Maastricht, mijn dochter in Londen. En in Leipzig is de vriendin van mijn broer de navigator. Ik heb een ervaren team om mij heen.’’

Outdoor versus indoor

‘’Dit is totaal anders dan het outdoorseizoen. Dan hebben we twee dagen om het parcours te verkennen. Tijdens de wereldbekerwedstrijden moeten we het in tien minuten doen. Ik loop altijd met mijn navigator. We bespreken snel de opties om het parcours te rijden. Als je dan tijdens het rijden de kar door het zand heen voelt glijden én je rijdt foutloos, dat is een geweldig gevoel!’’, aldus De Ronde over het wereldbekerseizoen.

Bron: FEI
Foto: Digishots