Koos de Ronde: “Het is volledig langs hem heen gegaan dat de tijden veranderd waren”

0
866
Koos de Ronde
Koos de Ronde CHIO Aachen 2019 © DigiShots

Koos de Ronde beleefde zaterdag een desastreuze dag op het Europees Kampioenschap in het Duitse Donaueschingen. Hij was met zijn span de snelste in 5 van de 8 marathonhindernissen, wat hem in principe de winst in dit onderdeel zou opleveren.

Totdat hij bij de finish aankwam. Daar vertelde de jury dat hij twee minuten te laat binnengekomen was.

Grondtijden

De Ronde overhandigde de juryleden het formulier met de grondtijden die zijn team mee had gekregen van bondscoach en Chef d’Equipe Ad Aarts. Echter werd hen toen verteld dat dit de oude versie was. Het leverde hem 35 strafpunten in het A-traject op.

“Woensdag gaf Ad ons de formulieren met de grondtijden voor de marathon,” vertelt De Ronde, die een dag eerder vijfde was geworden in het eerste onderdeel, de dressuur. “Later in de week kwam daar een herziene uitgave van, maar daar heb ik (en mijn team) niks van meegekregen. Die nieuwe formulieren met de andere grondtijden heeft de organisatie gedeeld in een groepsapp met alle chef d’equipes en ze hebben er papieren versies van uitgedeeld.”

Extra rust

“Ad heeft aan ons doorgegeven dat we twee minuten extra rust zouden krijgen tussen het A en het B-traject, maar heeft de herziene grondtijden niet doorgestuurd in de groepsapp met ons en heeft de papieren versie niet aan mij of mijn team overhandigd. Ik ben ervan overtuigd dat hij niet op de hoogte was van de nieuwe tijden. Hij heeft zeker niet met opzet of met de verkeerde bedoelingen de informatie niet met ons gedeeld.”

De Ronde en zijn team vonden de tijden al wat vreemd omdat ze zich aan de snelheid van 13 km/h moesten houden, terwijl dat normaal gesproken ongeveer 15 km/h is. “We hebben Ad daarover vooraf nog gebeld, maar hij zei dat 13 km/h juist was. Het is volledig langs hem heen gegaan dat de tijden veranderd waren.”

Geen strafpunten

Bram en IJsbrand Chardon vernomen dat er opnieuw formulieren voor de grondtijden uitgedeeld werden, en ontvingen deze destijds. Zij kregen dus ook geen strafpunten voor tijdsoverschrijding in het A-traject.

“Ad zijn bijdrage als bondscoach is echt waardevol. De taken van een bondscoach en chef d’equipe liggen alleen té ver uit elkaar, en dat is jammer. Voor een chef d’equipe hebben we eigenlijk iemand nodig die alle reglementen perfect uit zijn hoofd kent en die de benodigde talen goed spreekt en begrijpt. We zagen dat bij onze vorige bondscoach ook al misgaan en bij andere goed presterende landen zie je dat voor beide functies twee verschillende personen verantwoordelijk zijn. Ik heb het bij de KNHS aangekaart en ik hoop dat ze er wat mee gaan doen, want Ad heeft dit nooit met de verkeerde intentie bedoeld.”

Super wedstrijd

De Ronde kwam na de teleurstelling van gisteren niet van start in de vaardigheid vandaag. “Ik reed voor mijn gevoel echt een super wedstrijd. Vijfde in de dressuur en de marathon zou ik eigenlijk gewonnen hebben. Ik zou tweede in het tussenklassement staan. Na deze situatie was ik er even helemaal klaar mee. Ik heb mijn spullen gepakt en ben gegaan, het was genoeg geweest. Het voelt zo oneerlijk dat je wedstrijd om zeep geholpen wordt door het begeleidende team. Het maakt het extra pijnlijk dat dit op het Europees Kampioenschap moet gebeuren, de wedstrijd waar je je van je beste kant wilt laten zien en alles uit de kast wilt halen.”

Onfaire sport

“Er waren twee formulieren met tijden in omloop, met verschillende snelheden,” reageert bondscoach Ad Aarts. “Nu liep Koos tijdfouten op in het A-traject, waardoor kelderde in het klassement. Anders had hij tweede gestaan achter Bram. Dit is erg onfaire sport, dus we hebben nog geprobeerd het aan aan te vechten.”

Via de Ground Jury en de Appeal Committee is het protest uiteindelijk afgewezen en waren de medaillekansen voor Koos de Ronde verkeken.

Europees Kampioen

Bram Chardon neemt de titel van zijn vader IJsbrand over. Doordat hij in de vaardigheid één balletje liet vallen maakte hij het tot het allerlaatste moment enorm spannend. Zijn grootste concurrent deze wedstrijd, Fransman Benjamin Aillaud kon Chardon met 0,91 strafpunt voor tijdoverschrijding nét niet van de eerste plaats stoten. De Belgische Glenn Geerts maakt het podium compleet op de derde plaats.

Bron: Mensport / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots