Arjen Coppoolse: “KNHS stimuleert beoordelings- en meetmomenten”

0
1101

Vanwege coronamaatregelen was er op het gebied van paardensport de laatste maanden weinig te beleven. Per 1 juni komt daar verandering in en wordt onder bepaalde restricties de jacht op winstpunten weer geopend.

Arjen Coppoolse, adviseur mensport bij de KNHS, licht toe: “Wat mag en kan is per gemeente verschillend en daar moet ook de uiteindelijke goedkeuring voor de activiteit vandaan komen. Maar vanuit de KNHS wordt gestimuleerd dat zogenaamde beoordelings- of meetmomenten georganiseerd gaan worden in de disciplines dressuur en vaardigheid.”

Verantwoordelijkheid

Waarom deze disciplines? Coppoolse: “Omdat deze in principe kunnen plaatsvinden met alleen de menner op de wagen, zonder groom. Maar mennen met een gezinslid als groom tijdens een meetmoment is inmiddels ook toegestaan. Op het betreffende meetmoment is het voor een organisatie heel lastig om te controleren of de groom daadwerkelijk deel uitmaakt van het gezin van de deelnemende menner. De verantwoordelijkheid hiervan ligt dan ook echt bij de menner.”

Voorlezen en aanwijzingen geven

Communicatiemiddelen zijn, in tegenstelling tot de sport onder het zadel, wel toegestaan: om vanaf de kant de proef voor te lezen of om aanwijzingen te geven tijdens het vaardigheidsparcours. Eventueel behaalde winstpunten in de dressuur en/of vaardigheid worden door de KNHS bij de betreffende aanspanning genoteerd. De toetsing vindt plaats zonder klassering en publiek. Minder gezellig dan gebruikelijk, maar dat is nu voor even niet anders.

Oefenmarathons

Zoals het er nu uitziet, lijken meerdaagse wedstrijden voorlopig nog van de baan. “Hiervoor moeten sowieso veel vrijwilligers worden opgetrommeld en dat is voorlopig nog te riskant”, licht Coppoolse toe. “Wel lijkt binnenkort ruimte te komen voor een oefenmarathon. Uiteraard zonder winstpunten, want een dergelijke activiteit moet worden gezien als een trainingsrondje.” Wil je er meer over weten, dan kun je vanaf morgenmiddag er alles over lezen op de website van de KNHS.

Bron: MenSport

Overname zonder bronvermelding niet toegestaan