Klaas Metske: ‘Het doel was ontspannen rijden’

0
646
klaas metske menspektakel ouddorp
Foto: Kim Visser

Zaterdag vond bij PSC De Dijkgraaf in Ouddorp het voorjaars-menpektakel plaat. Bij de tweespan-paarden ging de zege naar Klaas Metske, voor wie dit een bijzondere overwinning was.

“Mijn paarden zijn langer dan twee jaar uit de running geweest,” vertelt hij. “Het doel was voornamelijk om ze fijn ontspannen te kunnen rijden, en dat is gelukt.”

Eerste wedstrijd

Vanwege een leverbacterie stond het span van Metske langdurig aan de kant. Sinds een half jaar heeft hij de 12-jarige KWPN tuigpaarden weer in training. “Dit was onze eerste wedstrijd weer.”

Het menspektakel begon zaterdag met een wegtraject, gevolgd door een vaardigheidparcous en een aantal hindernissen. “In het wegtraject kon ik de paarden lekker losrijden en laten ontspannen,” vertelt Metske, die met zijn gezin pal naast de manege woont. “Ik hoorde daar meer mensen over, dat het fijn is om zo de wedstrijd te laten beginnen. Puur voor het welzijn van de paarden.”

Lastige hindernis

Na de vaardigheid stond een gevarieerd hindernissenparcours klaar. “Je kon kiezen tussen een eenvoudige hindernis of de brug, maar je mocht ze ook allebei rijden. Dan werd de snelste tijd gerekend. De brug is een lastige hindernis. Als je voor safe gaat, dan rijd je die liever niet. Wij hebben hem natuurlijk wel gedaan. Dan was er nog een heuvelhindernis en de waterbak, dat is het mooiste, gevolgd door een bielzenhindernis en een hindernis in de buitenbaan.”

Heel houden

Dat de menner bij het opmaken van de resultaten bovenaan eindigde, is voor hem eigenlijk bijzaak. “Al was ik tiende geworden, dan was het nog goed. Ik wilde mijn paarden graag een goede ervaring op laten doen en heel houden. Ze deden het super, en als je dan wint is dat helemaal mooi! Het bewijs dat we goed bezig zijn. Nu bouwen we verder naar de volgende wedstrijd. Dat kan overal zijn, want wij rijden graag ook op vreemd terrein. Dat is goed voor de ervaring van de paarden.”

Metske koopt heel af en toe paarden en pony’s om ze te beleren en vervolgens te verkopen. Ook zijn huidige span paarden heeft hij zelf beleerd. “Maar hier ga ik voorlopig mee verder,” lacht hij.

Grappig verhaal

Om het geluk van Metske compleet te maken, eindigde zijn vrouw Willianne in Ouddorp bovenaan bij het enkelspan-paard. “Dat is nog een grappig verhaal,” vertelt hij. “Ik verkocht een aantal jaar geleden twee tinkers naar België. Tegen die mensen zei ik: ‘Als je ze ooit wegdoet, koop ik ze terug.’ In december 2017 belden ze op, ze konden na een auto-ongeluk zelf niet meer rijden. Bij die twee tinkers stond nog een paard dat voor de huifkar had gelopen. ‘Wat moeten we daar nou mee?’ vroeg mijn vrouw, maar we hebben hem toch meegenomen. Hij doet het super en volgens mijn vrouw gaat hij nooit meer weg!”

Hier vindt je alle uitslagen van het voorjaars-menspektakel.

Bron: Menport

Foto: Kim Visser

Gepostet von Edwin Van Der Graaf am Freitag, 5. April 2019

Voorjaars menspectakel op de Dijkgraaf! Wat was het leuk! Lieve vrijwilligers, sponsors, deelnemers en publiek…. SUPER BEDANKT!!!!

Gepostet von PSC de Dijkgraaf am Sonntag, 7. April 2019