Klaar voor de vaardigheid?

0
142

Klaar voor de vaardigheid?

Wellicht herkenbaar je rijdt met je span al een tijd in het rond en dan komt het moment dat je weleens een wedstrijd wil proberen. Oké dressuur is de basis voor alles. En dat ben je geduldig aan het oefenen, maar je wilt toch iets meer actie. Dus staat het rijden van een vaardigheidsparcours op je wensenlijst.

Plan van aanpak

Zelf had ik deze ambitie ook. “Maar hoe pak je dat aan?” vroeg ik mezelf af. De basis zit er op, mijn pony en ik begrijpen elkaar goed. En het lukt mij aardig om makkelijk  rond te sturen zonder teveel storingen.

Graag wil ik beslagen ten ijs komen, dus neem ik een privé-instructie les. We begonnen met het verzetten van de teugels naar de bril, wel zo eerlijk voor de pony. Zelf moest ik flink voorwaarts rijden en de teugels een stuk korter maken. Je krijgt dan meer druk in je handen, maar daardoor kan je makkelijker sturen. Voor het rijden van een bocht hoefde ik enkel een kneepje te geven in de teugel om de bewuste kant op te sturen. En dan is het belangrijk om je stuurmoment als span te bepalen. In mijn geval, als ikzelf ter hoogte van de kegels was, dan moest ik insturen. Ook moest ik mij op de buitenste kegel richten, want dan heb je altijd hetzelfde meetpunt. En niet achterom kijken (zoals ik deed) naar de afgevallen bal maar vooruit, anders ben je altijd te laat voor de volgende hindernis.

Op zoek naar de wedstrijdregels…

Het doel van de vaardigheid is om winstpunten te bepalen door het toetsen van de behendigheid, gehoorzaamheid, respect van de pony voor de hindernis en de rijvaardigheid van de deelnemer. Je ontvangt strafpunten voor het afrijden van de balletjes, weigering of tijdsoverschrijding. De winnaar is de deelnemer met het minste aantal fouten in combinatie met de snelste tijd. Het parcours bestaat uit maximaal 20 hindernissen. Een hindernis bestaat uit 2 kegels of 4 kegels (genaamd oxer) met een bepaalde afmeting afhankelijk van je spansoort en klasse. De hindernis rij je zo aan dat de rode markering aan je rechterhand zit. Mocht je onverhoopt je de hindernis in de verkeerde rijrichting nemen of verkeerde volgorde, dan wordt  je helaas uitgesloten. Uiteraard valt er nog meer te vertellen, maar dan raad ik je aan het wedstrijdreglement mennen van de KNHS te bestuderen.

Bepaal je doel voor de wedstrijddag!

Spreek met jezelf een reëel doel af. Mijn doel was “Genieten” en geen ballen van de kegels af te rijden. Het rijden binnen  de tijd was niet mijn prioriteit. Daarom gaf de instructrice het advies het eerste parcours in stevige draf te rijden en te kiezen voor het rijden van vloeiende lijnen.  Het tweede parcours kan je dan in galop proberen te rijden.

Voorbereiding is het halve werk

Op de wedstrijddag zelf is het heel belangrijk om ruim de tijd te nemen voor  verkennen van het vaardigheidsparcours.  Loop letterlijk zelf (eventueel meerdere keren) het parcours. Je moet het parcours kunnen dromen, want als je tijdens de wedstrijd nog moet bedenken welke kant je op moet voor de volgende hindernis, dan ga je aarzelend rijden.  Het belangrijkst tijdens het rijden van het parcours is om jezelf 100% te focussen en dat een paar minuten lang. Het lijkt eenvoudig, maar vraagt veel concentratie. Maar het is zoo leuk om te doen!

En het is erg leuk en afwisselend voor je paard/ pony. Mijn ervaring is dat zelfs mijn flegmatieke pony enthousiast  en gretig wordt. Dus ook proberen? Om er mee te beginnen kan je starten in de impulsrubriek, hiervoor is geen startkaart nodig. Succes!

Bron: Mensport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan.

Foto: Jan Schrijver