Kijk uit voor (zeer giftige) esdoorns in de wei

0
272
esdoorn-voorjaar
Istockphoto/Martin Wahlborg

Het is weer de periode dat we moeten gaan uitkijken. Zo vlak voor de zomer dreigt weer het gevaar van esdoornvergiftiging bij paarden in de wei.

In de lente en in de herfst (tot de eerste – behoorlijke – vorst) is het gevaarlijk om paarden te plaatsen op een wei waar esdoorns, meer specifiek de gewone esdoorn en de vederesdoorn, in de omgeving staan. Gebruik deze risicoweides in de risicoperiodes alleen als er genoeg gras op staat en/of er voldoende bijvoedering aanwezig is.

Symptomen esdoornvergiftiging

De symptomen van esdoornvergiftiging treden vlug op. Soms worden ze kort voorafgegaan door sufheid, lichte kolieksymptomen of stijfheid.

Paarden die aan esdoornvergiftiging lijden, worden vaak ofwel dood gevonden op de weide ofwel neerliggend op de zijde. In dat laatste geval zijn ze erg moeilijk recht te krijgen. Het is ook mogelijk dat de paarden rechtstaand, maar rillend, zwetend of stijf aangetroffen worden. Doorgaans zijn de dieren suf en houden ze het hoofd laag. Andere symptomen zijn donkere urine, een iets verhoogde of juist te lage temperatuur, koliek, moeite met slikken en een steeds moeilijkere ademhaling.

Ecologische alternatieven

Het is beter alternatieve boomsoorten te gebruiken in de omgeving van weiden en paardenhouderijen waar paarden voedsel opnemen. Er bestaan voldoende inlandse boomsoorten die snelle en goede groenschermen vormen:

  • Alnus glutinosa (zwarte els)
  • Alnus incana (witte els)
  • Fraxinus excelsior (gewone es)
  • Prunus avium (zoete kers)
  • Castanea sativa (tamme kastanje)

Meer informatie over esdoornvergiftiging op Paardenpunt Vlaanderen

Bron: Paardenpunt Vlaanderen

Foto: Istockphoto/Martin Wahlborg