Kampioenspaard Oscar is niet meer: “Het was gewoon zijn tijd”

0
474

De KWPN-ruin Oscar (23) is twee weken geleden overleden. “Het ging niet meer”, aldus zijn eigenaar Jan van den Broek, die het paard tot 2010 reed en daarna overdroeg aan zoon Wilbrord. “Oscar had last van ouderdomsverschijnselen; we hebben hem laten inslapen.”

De altijd zo vrolijke donkerbruine had een respectabele leeftijd voor een paard dat zo enorm goed in de sport heeft gepresteerd. “Hij had pijnlijke voorvoeten en eten ging ook niet meer zo gemakkelijk”, vertelt Van den Broek. “Een Oscar die niet vol energie is, dat klopt niet. En dus was het moment om hem te laten gaan daar.”

Kampioenslinten

Op het WK in 2014 liep de Inspekteur-zoon als achttienjarige naar individueel goud met Wilbrord van den Broek. Eerder stuurde Jan van den Broek hem ook al naar de hoogste podiumplek (2008); verder was er een keer zilver (2004) en twee keer brons (2012). Oscar won maar liefst elf keer de nationale titel; de eerste zeven keer met Jan van den Broek, de volgende vier erelinten behaalde hij met Wilbrord, die in 2010 de leidsels van zijn vader overnam. “Alle sjerpen en linten hebben bij mij en Wilbrord een ereplaats”, vertelt Van den Broek Sr.

Vlug en alert

De kleine Oscar (hij haalde de 1.60m net niet) kwam als driejarige bij Jan van den Broek terecht om hem voor de toenmalige eigenaar te betuigen. “Hij was lange tijd heel gespannen”, weet Jan van den Broek nog goed. “Ik heb drie maanden alleen maar met hem in het bos gelopen met een band erachter. Toen viel ineens het kwartje. Ik heb de wagen erachter gezet en klaar was het; we reden zo weg. Hij heeft nooit meer problemen gegeven. Vlug en oplettend is hij wel altijd gebleven. Omdat het niet klikte met zijn eigenaar, kon ik hem kopen.”

Uitstraling

Volgens zijn eigenaar was Oscar het ideale menpaard omdat hij alles durfde, alles zag, maar nergens bang voor was. Daarnaast was hij heel gevoelig, vlug en wendbaar. “Dat zijn karaktereigenschappen die je als nadeel kunt zien, je moet er wel mee om kunnen gaan. We moesten hem altijd net een stapje voor zijn. Hij was een paard met heel veel uitstraling; hij ging voor ons door het vuur en wilde altijd werken.”

Opvolgers van Oscar

Hetzelfde karakter hebben de beoogde opvolgers van Oscar. “Wilbrord rijdt in het Z met een bijna achtjarige springgefokte KWPN-ruin (Boss VDL x Quickstar). Die gaat als een speer door de hindernissen, zó snel! In de dressuur zit er nog wat werk aan; dat was met Oscar ook zo. Maar door geduldig sleutelen en de rust te bewaren werd Oscar een topper in de dressuur. Meer dan eens behaalde hij de titel vanwege zijn hoge dressuurscore.” Als hij zich zo blijft ontwikkelen, staat volgend jaar een internationale start op de planning, aldus Van den Broek.

Rust bij het opleiden

Ook de bijna vierjarige Love to Dance LL (Danser x Jazz) lijkt erop. “Dat is ook niet zo’n grote, en hij heeft wel dat karaktertje van zijn opa Jazz. Dus net als Oscar ziet en hoort hij alles, zo’n alert beestje. We laten hem lekker een beetje ontdekken, we hebben de tijd. Ik ben bijna tachtig hè, kalm aan. Rust werkt altijd het beste als je met het opleiden van een paard bezig bent.”

Heel Europa gezien

Dankzij Oscar heeft Van den Broek veel van Europa gezien. “Ons eerste WK was in Zweden, in 2004. We hadden toen nog niet, zoals nu, navigatie in de wagen en moesten alles zelf uitzoeken. Het was een heel avontuur. De andere WK’s waren weer op heel andere plaatsen in Europa. Je kunt dus wel zeggen dat we heel wat beleefd hebben met Oscar. Afgezien van de erelinten en de medailles heeft hij ons onvergetelijke momenten bezorgd. Zo’n paard als Oscar tref je maar eens in je leven.”

Bron: Mensport, overname zonder bronvermelding en link naar dit bericht niet toegestaan

Foto: Carmen Nagtegaal (2014)