Kampioensfries rijdt kerstman rond *video*

0
349

Daar komt ‘ie aan, de kerstman. Niet met rendieren, want die zijn niet zo gemakkelijk te vinden buiten Lapland. In de rest van Europa laat ‘Santa’ zich met paard en wagen vervoeren, bij gebrek aan sneeuw en rendier.

Het paard dat voor de wagen van de kerstman loopt, is natuurlijk niet zomaar een paard. In Groot-Brittannië spant hij drievoudig Fries kampioene Anja in. Paard en wagen zijn behangen met lichtjes, die als Anja zich in beweging zet, vrolijk meedeinen. Want de kerstman, die reist alleen in het donker :).

Kampioensfries

Anja (v. Ait 410) is van Tracey Alexander. Zij kocht de in Schotland geboren Anja als jaarling, nadat ze als veulen goed beoordeeld was en kampioen werd. Als driejarige ging Anja wederom naar de keuring, waar ze het Sterpredicaat verdiende met een tweede premie en tevens kampioen werd.

Twee jaar later verdiende de merrie haar voorlopige Krooncertificaat. In 2016 werd haar merrieveulen Ciska (v. Tsjalle 454) geboren. “Die kreeg een eerste premie én werd dat jaar veulenkampioen”, vertelt een trotse eigenaresse. “In datzelfde jaar werd Anja algemeen kampioen.” Het Modelpredicaat kreeg Anja in 2018. In dat jaar kreeg ze opnieuw het kampioenslint omgehangen.

Leerpaard

Tracey heeft veertien Friese paarden op haar stal, waaronder dus Anja. “Anja is voor veel mensen die wilden leren mennen een leerpaard geweest. Ze was dit jaar voor de tweede keer het ‘kerstmanpaard’, die de kerstman ons dorp mocht binnenrijden met al die prachtige lampjes. Ze is nu elf jaar oud en goed vertrouwd met dit soort situaties. De kerstman kan met een gerust hart in de wagen plaatsnemen.”

Bron: Phryso.com Zie ook: Facebook The Friesian Experience

Foto: Istockphotok/xtrekx