Jeugdmendag van Mendistrict Noord

0
306

Bij menvereniging Franeker staat de dinsdagavond altijd in het teken van de mensport. Met ongeveer zestien lessende menners en een actieve mencommissie, wordt er regelmatig iets georganiseerd op de manege van de “Sjaerdema-Liauckemaruiters.” Zo openden op zaterdag 2 april de deuren voor de jeugdige menners van Mendistrict Noord.

Jeugdmenners van zes tot en met twintig jaar konden meedoen aan deze jeugdmendag die door Tamar en Tjidde van Willemswaard namens het mendistrict werd georganiseerd. Vanuit diverse plekken kwamen de elf deelnemers naar Franeker gereisd. Er was zelfs een deelnemer die na tweeënhalf uur reistijd de ruime parkeerplaats op kwam rijden. De jeugd kon meedoen aan totaal drie onderdelen.

Dressuurles

Het eerste onderdeel van deze dag was het volgen van een dressuurles gegeven door Suzanne Witteveen. Vanuit een positieve benadering gaf Suzanne de jeugdige rijders handige tips om mee verder te kunnen in de dressuur. Pony´s van klein tot groot en met verschillende menwagens erachter deden mee aan de les, de ene combinatie meer ervaren dan de ander. Ook werd er, vooral door de begeleiders, even goed bij elkaar gekeken naar de diverse handigheidjes op elkaars wagen en optoming. Op een enkele privéles na, werd er in tweetallen dressuurles gegeven, zo kreeg iedereen de begeleiding die hij of zij nodig had. Het was mooi om te zien hoe eenieder op zijn of haar eigen niveau stappen zette tijdens de les. Allemaal verlieten ze de bak met een glimlach op het gezicht.

Dressuurproef

Na afloop van de dressuurles, kon het geleerde meteen in de praktijk gebracht worden. De jeugd kon na de dressuurles doorrijden naar de andere binnenbak om een dressuurproef te gaan rijden. Deze werd beoordeeld door jurylid en instructrice Marjet Westerhoff. Begeleiders mochten plaatsnemen bij de jury om te zien en te horen waar op gelet wordt tijdens het rijden van een proef. Veel kinderen lieten de proef met gegeven tips filmen zodat ze het thuis kunnen terugkijken om daarvan te leren. Het rijden met plezier is en blijft het allerbelangrijkste, maar door de tips die Marjet en Suzanne hebben meegegeven, hebben de jeugdleden een extra boost gekregen om nog beter dressuur te gaan rijden.

Samen is het leuker

De organisatie heeft niet alleen gedacht aan het mennen en leren, maar ook was er aandacht voor gezelligheid en verbinding. In de kantine van de manege werden diverse tafels aan elkaar geschoven zodat alle kinderen bij elkaar konden zitten tijdens de gezamenlijke lunch. De bedoeling was om elkaar op deze manier beter te leren kennen. De goudgele gefrituurde stokjes en snack naar keuze, smaakten zowel de kinderen als de begeleiders goed. Ook Marjet en Suzanne schoven tijdens de lunch aan. Beide instructrices zaten in het midden van het gezelschap tussen de kinderen in om te vertellen over zichzelf en de sport en om vragen van de kinderen te beantwoorden. In het begin was het even wennen om zomaar iets te vragen in de groep, maar uiteindelijk gingen toch enkele vingers de lucht in.

Vaardigheid

Na de lunch was het tijd om met elkaar de vaardigheid te verkennen. De 20×60 bak was inmiddels veranderd in een serieus parcours met dertien poorten. Organisator Tjidde van Willemswaard nam dit onderdeel voor zijn rekening. Eerst werd het parcours gezamenlijk verkend, Tjidde vertelde de kinderen waar ze op moeten letten tijdens het verkennen. Het goed kijken waar je naartoe wil, kwam onder andere ook bij de vaardigheid weer als één van de aandachtspunten naar voren. Met het hoofd vol informatie, werd er weer aangespannen en kwamen de eerste tweetallen de baan weer in. Het parcours werd eerst in kleine stukjes genomen en daarna werd het volledige parcours gereden. Bij de ene aanspanning rolden er wat meer ballen dan bij de ander. Ook konden sommige combinaties wat krapper de bocht om dan de ander, maar iedereen deed op eigen niveau mee aan de vaardigheidsles.

Met in totaal elf tevreden gezichten en nog meer vrolijke pony´s, kan de organisatie terugkijken op een geslaagde trainingsdag. De jeugd kijkt alweer uit naar nieuwe evenementen die eindelijk weer georganiseerd kunnen worden!

‘Bron: Mensport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan’
‘Foto’s: Margreet van mencommissie Franeker’