“Je paard mag zoveel brandnetels eten als hij wil”

0
2610

Een paar weken geleden berichtten we op MenSport over een paard dat een allergische reactie vertoonde op brandnetels. Dit beek te zijn omdat het paard er in gerold had, maar er zou verwarring kunnen ontstaan over het feit of het éten van brandnetels ook gevaarlijk is. De Belgische dierenarts Hans Callewaert reageert: “Brandnetels hebben een geneeskrachtige werking.”

De paarden van Callewaert vinden brandnetels lekker (foto: Hans Callewaert) 

Zuiverende werking

Callewaert vindt het jammer dat eigenaren nu bang gemaakt zijn. “Laat je paard gerust brandnetels eten als hij dat wil. Het heeft een zuiverende en ontzurende werking. Er zitten veel vitaminen in brandnetels, zoals vitamine C, B1, B2, B5, choline, foliumzuur, vitamine E en vitamine K1. Die heb je óók in allerlei gefabriceerde poedervormen, maar daar moet voor betaald worden!”

Geneeskrachtige kruid

Verder bevat brandnetel de mineralen: (vooral) ijzer, silicium, calcium en kaliumzouten. Het is rijk aan bijvoorbeeld tannine, eiwitten, essentiële aminozuren en enzymen. Brandnetel is verder bloed- en lymfezuiverend, ontgiftend, ontzurend en wordt zonder verlies aan mineralen naar de bloedbaan gedreven en via de nieren uitgescheiden. Brandnetel voorkomt nierstenen en verwijdt de bloedvaten. Daarnaast is het ontstekingsremmend en pijnstillend. De immuniteit verbetert en allergische verschijnselen verminderen juist. Brandnetel is goed voor de spijsvertering, darmwerking en aanmaak van rode bloedlichaampjes.

De laatste staaf in dit diagram toont aan dat er veel mineralen en vitaminen in brandnetel zitten. (Verkregen via Hans Callewaert).

‘Vers’ of gedroogd

Vinden paarden brandnetels eigenlijk wel lekker? “Onze paarden eten brandnetels, zelfs al staat de wei vol met gras. Ook in gedroogde vorm kun je ze voeren. Wij krijgen er last van als we met verse brandnetels in aanmerking komen, bij paarden is dat niet het geval. Ze eten ook distels, ook al zijn die stekelig.”

Natuurlijke kruiden

In zijn dierenartsenpraktijk Pro-DHM analyseert Callewaert de algehele gezondheid van het paard en probeert hij problemen zonder medicatie, maar met behulp van (natuurlijke) kruidenpreparaten op te lossen. Zijn aanpak oogst veel succes.

Foto boven: Istockphoto/susanguest

Foto’s in tekst: Hans Callewaert