“Je kunt nu geen wedstrijd winnen, maar wel verliezen”

0
160

Dit jaar zijn er geen grote kampioenschappen. Dé wedstrijd van het jaar, het WK Vierspannen in Konenberg, werd afgelast, en ook CHIO Aken is geschrapt van het programma. Toch is het voor een topmenner niet mogelijk om een sabattical te nemen. Om volgend jaar weer goed voor de dag te komen, moet er nog altijd keihard getraind worden, vertelt IJsbrand Chardon.

Wel een domper

De kampoensmenner uit Schipluiden is er op gebrand om Wereldkampioen te worden. Hij vertelt: “Dat we dit jaar weinig tot geen wedstrijden rijden, is natuurlijk wel een domper. Wij trainen daar keihard voor. Ik heb mijn zaakjes goed voor elkaar. Daar ben ik natuurlijk niet de enige in en er zijn mensen die het veel slechter hebben, zoals mensen waarvan familie getroffen is door het coronavirus. Dan hoor je me ook echt niet zeuren over wedstrijden. Je kunt op dit moment geen wedstrijd winnen, maar je kunt er wel een verliezen”, stelt hij.

Aken nabootsen

De meervoudig wereldkampioen legt uit: “Als je dit jaar gewoon alles maar laat gaan, en het laat zoals het is, dan sta je er volgend jaar minder sterk voor. Wij bootsen hier gewoon de wedstrijd in Aken na, inclusief een jurylid bij de dressuur en een bespreking naderhand. Daarna doen we hier een dikke vaardigheidsproef, waarna we naar Sandor van Vliet in Maasdijk rijden om daar te oefenen. Het is echt een prachtig terrein daarvoor, hij heeft er zoveel tijd in gestoken en echt prachtige hindernissen gecreëerd.”

Wellicht toch kleine wedstrijden

IJsbrand hoopt dat er in september toch één of twee kleine wedstrijdjes gereden kunnen worden. “Dan kunnen we daarna afbouwen en ons met de andere paarden richten op het indoorseizoen. Ik zie gewoon door ervaring dat je ieder jaar beter wordt, ook al merk je dat niet. Daar moet je wel keihard voor werken, en als je het dit jaar laat lopen dan is het echt een verloren jaar”, besluit hij.

Tekst: Femke Verbeek

Foto: Limburg2020