Jan Vendrig: “samen leren we steeds meer”

0
359
Vica met Jan Vendrig

Via het bomenslepen kwam Jan Vendrig in contact met veel paardenrassen. Vooral het Belgische trekpaard is daar in trek. “Maar ik zocht iets wendbaarders. Ik kwam toen een keer in aanraking met een Comtois, een Frans trekpaardenras. Ik ben op zoek gegaan en heb een jaar geleden de toen 5-jarige Vica gekocht.”

Niet beleerd

“We hadden beiden geen kennis van het mennen. Ik probeer gewoon steeds iets nieuws met haar uit en kijk hoe ze het oppikt. In het begin vindt ze veel spannend, maar eigenlijk lijkt ze inmiddels alles wel te begrijpen”, vertelt Jan trots. Vica heeft inmiddels voor de eg, menwagen, slee en nog veel meer gelopen. “We wisselen graag af en proberen dan nieuwe dingen uit. Ik vind het leuk dat we samen zo steeds meer dingen leren.”

Eigen oplossingen

Jan bedenkt steeds nieuwe oplossingen om zo samen aan de slag te blijven. Hij vertelt “we hebben thuis ook een bak, die kan ik met de trekker vegen, of met Vica. Dit hebben we dus ook wel eens samen gedaan met een eg.” Of een grote plas in het land: “Samen hebben we met de ploeg een geul gemaakt van de plas, naar de sloot. Probleem opgelost!”

Jan Vendrig
Jan en Vica

Extra handen uit de buurt

Een ruiter uit de omgeving had Vica in de weide zien staan en vond het zo’n mooie verschijning dat ze bij Jan haar hulp heeft aangeboden. Inmiddels heeft zij Vica zadelmak gemaakt en aan het bit leren wennen. “Zij rijdt Vica ook onder het zadel. Ik zit er zelf heel soms even op, maar zij is daar een stuk serieuzer mee bezig. En Vica vindt het vooral heerlijk om bezig te zijn.”

Menles

Sinds februari volgt Jan Vendrig samen met Vica menles. “We gingen er voor de Corona maatregelen wekelijks met de trailer heen. Hopelijk kunnen we dit weer snel vervolgen. Hier leren we wat meer over de basis en leren we hoe we vanaf hier verder kunnen komen.”

Tekst: Sophie van der Molen voor Mensport. Overname zonder bronvermelding én toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit