Jacques Poppen over Nienke: “Ze heeft ons gebracht waar we nu staan”

0
181
Nienke en Team Jacques Poppen in haar element in de marathon (Foto: Privébezit)

Nienke, de Friese merrie die het begin van de succesvolle mencarrière van Jacques Poppen stond, is niet meer. De wereldkampioene van 2008 leed aan een slokdarmaandoening en werd daardoor steeds magerder. “Op een gegeven moment hebben we het onvermijdelijke besluit genomen om haar te laten inslapen”, vertelt Jacques.

Op 6 juni verscheen er nog een mooi bericht op Facebook over Nienkes (voluit Nienke fan de Garelanden, v. Atze 342) 24ste verjaardag. Maar nog geen maand later was daar het verdrietige nieuws dat de merrie thuis in haar wei rustig is overleden.

Druktemaker

“Aan Nienke zullen we altijd dierbare herinneringen houden”, is Jacques stellig. “Ze heeft ons als menteam gebracht waar we nu staan. Nienke had een speciaal karakter, maar was 100% betrouwbaar. Ik vergeet nooit dat we een jaar of tien geleden gehuldigd werden bij het KFPS, samen met andere Friese paarden die opvallend gepresteerd hadden; een tuigpaard voor de sjees, een paar dressuurpaarden …

Nienke stond recht overeind en stond naast me te stuiteren van opwinding. Dat zorgde voor wat nogal wat heisa, want hoe kon ik haar zo rustig aan één leidsel vasthouden?! Dat was Nienke, een druktemaker eerste klas, maar écht door het lint gaan deed ze nooit.”

Stilstaan

Nienke had een hekel aan stilstaan, en dat was ook de reden dat Jacques haar kon kopen, als zesjarige. “Ze werd ingezet als koetspaard door de stalhouderij waar Eva werkte. Maar een paard voor de (trouw)koets dat niet kan stilstaan, dat werkt niet. En dus kocht ik haar voor Eva, want zij was weg van Nienke. Eva kon alles met haar. Maar omdat ik ging mennen, en de sport in wilde, werd ze mijn partner in crime.”

Nienke in de vaardigheid, in 2006 (Foto: Privébezit)

Vuurvreter in de marathon

Het drukke karakter van Nienke werkte niet in haar voordeel in de dressuur. “Dressuur is nooit haar sterke punt geweest, daar had ze simpelweg de rust niet voor. Maar in de marathon ging ze ervoor, dan vrat ze de hindernissen op. Ze nam me mee de poortjes door; soms was ze sneller dan mijn ogen en handen. Als ik goed stuurde, raakte ze nooit een paal. Hoe krapper de hindernis, hoe meer ze in haar element was.”

De belangrijkste wapenfeiten van Nienke zijn WK-zilver in 2006 en dubbel goud in 2008.

Twintig geweldige jaren

“Op dit moment is het allemaal nog wat onwerkelijk dat ze er niet meer is. Maar wat kunnen we terugkijken op twintig geweldige jaren met haar! We weten dat we de juiste keus gemaakt hebben, ze heeft niet geleden. Het is goed zo.”

Tekst: Christine Dijk

Foto’s: Privébezit