Jaarlijkse Houtdag op Hoeve Groot Zandbrink in Leusden

0
277

Op zaterdag 21 september is er op Hoeve Groot Zandbrink in Leusden weer de jaarlijkse Houtdag. Tijdens deze leuke buitendag zijn er demonstraties over bosbouw, hout zagen en houtbewerking. De bezoekers mogen ook zelf zagen, stammen schillen, vuurtje stoken, bomen klimmen.

De monumentale Hoeve Groot Zandbrink is na een grote restauratie nu open als groen educatief activiteitencentrum. Tijdens de Houtdag zijn er activiteiten voor jong en oud. Een mobiele zaaginstallatie verwerkt dikke boomstammen tot planken en balken. Bezoekers mogen ook zelf de handen uit de mouwen steken bij het zagen met de trekzaag of het schillen van slieten. In het weekend van de Houtdag is er op Groot Zandbrink ook een tentoonstelling van de kunstenaars van Artiplu. Deze Leusdense kunstenaars exposeren hun schilderijen en beeldhouwwerken.

De Mallejan

Tijdens de Houtdag zijn er oude paardenwerktuigen te zien. Zo worden er bomen gesleept met een Mallejan, een grote hefboom op manshoge wielen die vroeger werd gebruikt om boomstammen uit het bos te slepen. De Mallejan die in Leusden staat is afkomstig van het kroondomein, de bossen van het koninklijk huis op de Veluwe.

Voor de kinderen

Voor kinderen is er veel te doen op de Houtdag. Zij kunnen een pannenkoek bakken waarvoor ze zelf de ingrediënten verzamelen: melk halen bij de koe, eieren uit het kippenhok en zelf het meel malen. Ook leuk is het rooien van aardappelen. Veel kinderen weten niet hoe een aardappel groeit. Op de Houtdag mogen ze zelf de piepers uit de grond halen. En daarna mogen ze er reepjes van snijden waarna de organisatie er voor zorgt dat de kinderen een zelfgemaakt frietje krijgen. Verder zijn er pony-ritjes, boomklimmen met scouting, demonstraties van de brandweer, en nog veel meer.

50 activiteiten

In totaal zijn er ongeveer 50 activiteiten. De Houtdag vindt plaats op zaterdag 21 september tussen 13:00 en 16:30 uur op Hoeve Groot Zandbrink aan de Postweg 2 in Leusden. Entree en parkeren zijn gratis.

Persbericht en foto: Hoeve Groot Zandbrink