Irene Knelange: “Ik kijk naar wat de pony leuk vindt”

0
228
Irene Knelange met Sylvester. Fotografie Thomas Zekveld.

Irene Knelenge is verknocht aan de dressuur en heeft ook jarenlang paarden gereden, maar met haar lengte van 1.88 meter valt het niet altijd mee een geschikt paard te vinden. Ze zocht een gezelschapspony voor haar oude paard en is daar mee gaan mennen. Zo is ze in het mennen gerold. Toch blijft het niet bij alleen dressuurrijden.

“Mijn eerste Welsh was Sylvester en dat was het maatje voor mijn oudere paard, daarna is Pietje erbij gekomen en later Cynthia. Het is min of meer een verzameling Welshjes geworden”, lacht Irene.

Menbewijs

“Ik was destijds mee naar een indoor marathon en dat vond ik al zo leuk. Ik ben toen mijn enkel – en dubbelspanmenbewijs gaan halen bij Gonny Degen. Ik men nu vijf jaar en doe voornamelijk aan dressuur en vaardigheid. Maar ik kijk eigenlijk meer naar wat de pony leuk vindt.”

Pony zijn

“Die moet je toch te vriend houden, want samen moet je het doen. Mijn pony’s staan ook 24/7 buiten. Ik vind het heel belangrijk dat ze gewoon pony mogen zijn en let erg op het welzijn. Ze staan ook in en soort paddock paradise. Sylvester vindt dressuur heel leuk, Pietje maak ik blij met vaardigheid en mendurance zou ik in de toekomst heel leuk vinden om met hem te gaan doen. Cynthia vindt alles leuk of het nu in het enkel- of dubbelspan is. Mijn doel met alle drie de pony’s is enkelspan Z dressuur en Z vaardigheid.”

Irene Knelange met Cynthia. Fotografie: Thomas Zekveld

Hét ultieme

“Bij het dressuurrijden onder het zadel is het fantastisch om een echt goed verzameld paard onder je te voelen, maar ik moet zeggen dat een echt goed verzamelde of pony voor de wagen ook heel gaaf is. Ik kan er zo happy van worden als je erachter zit en je ziet dat ze in hun lichaam helemaal los zijn en het optimaal gebruiken. Dat is het ultieme doel.”

Hoofd leeg

“Maar ik word ook heel blij van het verzorgen van mijn pony’s. Naast mijn drukke fulltime baan bij een toeleverancier van de veiling in Aalsmeer is het zo fijn om je hoofd bij de pony’s even helemaal leeg te maken. Ook het onderhoud in het land van mijn ouders waar de pony’s staan, is heerlijk om te doen. Ook al is het veel werk, het brengt toch ontspanning.”

Chalet Parket Dressuur competitie

“En om mijn steentje bij  te dragen in de sport ben ik mede-organisator van de Chalet Parket Dressuur competitie 2021/2022 waarvan de wedstrijden bij St. Hubertus in Lisse en Haarlemmermeerruiters in Hoofddorp gehouden worden. Neem maar eens een kijkje op de facebookpagina!” (CdB)

Irene Knelange met Pietje. Fotografie: Linda van Aanholt

Bron: Mensport / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit