Inge Glorie: “Van rijden op een Arabier naar mennen met een Tinker”

0
310

Inge Glorie was altijd gek met haar Arabier waar ze veel mee onder hat zadel reed, maar moest haar helaas laten inslapen. Geen haar op haar hoofd dacht aan een nieuw paard, totdat ze bij haar kapster kwam.

Inge vertelt het wonderlijke verhaal: “Nadat mijn Arabier was ingeslapen wilde ik eigenlijk geen paard meer. Ik vond het mooi geweest. Toen ik bij mijn kapster kwam, tipte zij mij op een leuk nieuw paard die bij haar op stal kwam staan en voor de verkoop was. Ik was helemaal niet op zoek en was niet van plan om te gaan kijken. Ze haalde mij over toch eens langs te komen.”

Gemoedelijk en prachtig

“Tja, en toen ik Tinker Bas zag was ik gelijk geïnteresseerd. En toen ik eenmaal op hem gereden had, was ik om. Zo’n gemoedelijk, fijn en betrouwbaar beestje en ook nog eens prachtig om te zien! Daarnaast is hij ook heel lief met mijn kleinkinderen.”

Harde werker

“Daarbij is Bas echt geen luie Tinker, maar juist een harde werker. Hij wil heel graag lopen. Ik denk dat mede daardoor de overstap van mijn Arabier naar Bas niet zo groot was. Bas heeft ook nog eens zulke goede kwaliteitsvolle hoeven, dat hij geen ijzers onder hoeft. Uiteraard wordt hij wel regelmatig bekapt. Daar ben ik best trots op.”

Voorbeeld

“Bas is nu 11 jaar en ik heb hem nu al 7 jaar. Sinds 5 jaar men ik ook met hem. Vroeger als klein meisje keek ik altijd het tv-programma ‘Het kleine huisje op de prairie’, waarin veel werd gemend. Het was voor mij altijd al een meisjesdroom om te kunnen mennen. Zoals bij vele anderen Black Beauty het voorbeeld was om te gaan rijden. Nu lach ik erom, maar ik heb wel heel veel plezier in het mennen.”

Gezelligheid en energie

“Ik heb destijds mijn menbewijs gehaald bij Jan Tuin en Bas is voor de wagen beleerd bij Wito Mink. hij heeft dat heel vakkundig gedaan en mij in het begin ook geholpen bij het mennen. Zomers mennen we veel in Kootwijk op de Veluwe. Het is daar zo prachtig! Het leuke aan mennen is dat je ook mensen mee kunt nemen op de wagen, dat maakt het nog gezelliger. Vroeger kon het rijden mij ook lichamelijk best veel energie kostten. Nu met het mennen krijg ik juist energie.”

Pure ontspanning

“Bas wordt door een dochter van mijn vriendin ook nog onder het zadel gereden. Voor de bespiering is het rijden onder het zadel een mooie aanvulling en het houdt Bas ook fris tussen de oren. Het mennen en bezig zijn met Bas betekent voor mij pure ontspanning. Ook al heb je een rotdag, bij Bas knap ik altijd op.” (CdB)

Bron: MenSport / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit