In MenSport 9: Stefan Smits en andere Gouden Grooms!

0
153

Elke groom is goud waard maar soms heeft een groom zo’n extra randje van platinum of van diamant. Stefan Smits is voor Linda van Kasteren méér dan een groom. Tijdens de eerste wedstrijd dat Stefan bij Linda achterop de menwagen stond, zijn die twee voor elkaar gevallen. Letterlijk! In MenSport 9 vertellen de twee hun verhaal.

“We kenden elkaar al een jaar of vier voordat ik Linda’s groom werd”, alus Stefan. “Ik groomde jaren bij mijn maat Gradjan Buss. Vorig jaar werden we nog Nederlands kampioen in de klasse L Tweespan Paard. Op wedstrijden kwam ik Linda regelmatig tegen, en zoals dat nu eenmaal gaat in de mensport: dan maak je een praatje. Toen Gradjan stopte met de mensport was dat ook voor mij heel wat. Ik heb zelf nooit wedstrijden gemend, enkel hobbymatig maar dankzij het groomen was de mensport voor mij echt een belangrijke hobby geworden.”

Uit de brand helpen

“Ik was op zoek naar een groom”, vertelt Linda. “Ik hoorde dat Stefan noodgedwongen gestopt was en ik wist niet hoe snel ik hem moest vragen. Maar toen ik hem benaderde, bleek dat iemand me voor was.” Helaas werd het paard van Leon van Roessel, een collega-menner bij wie Stefan zou gaan groomen, kreupel. “We wisten niet hoe lang dat ging duren”, zegt Stefan. “Dus ik nam contact op met Linda en vertelde haar dat ik tijdelijk wel – tot dat paard beter zou zijn – haar uit de brand wilde helpen. Tja… met alle gevolgen van dien.”

Op één lijn

Die ‘gevolgen’ dienden zich aan tijdens de allereerste wedstrijd waarbij Stefan bij Linda achterop de menwagen stond, in juli dit jaar. Hoewel de twee goed met elkaar konden opschieten, was er toen nog geen sprake van een relatie. “Ik was blij dat ik een groom gevonden had”, vertelt Linda. “Ook al ging ik er toen nog vanuit dat het tijdelijk zou zijn.” “En ik vond het leuk dat ik weer mee op wedstrijd kon”, vult Stefan aan. Voor wat het overgrote merendeel van de mengerelateerde zaken betrof, bleken Stefan en Linda op één lijn te liggen. Niemand had echter ooit gedacht dat ze dat tijdens hun allereerste wedstrijd ook letterlijk zouden gaan doen: liggen.

Het hele artikel is te lezen in MenSport 9, die nu in de winkel ligt of te bestellen is via paardenmagazines.nl.

Tekst en foto: Janine Verschure