In MenSport 7: Melchior Bauman in Abonnee aan het woord

0
1072

Melchior Bauman heeft al vanaf zijn tiende de leidsels in handen. Zijn voorkeur in zijn jonge jaren lag bij het rijden onder het zadel; dat werd later samengesteld mennen. Eerst enkelspan en vervolgens tweespan tot in de klasse 4. Inmiddels doet deze oud-officier het iets rustiger aan; hij stuurt zijn paarden vooral recreatief rond of voor authentiek gerij.

Samen met zijn partner Martine en haar drie kinderen woont Mechior Bauman in Arriën, een lieflijk plaatsje in het oosten van het land, maar werd in 1954 geboren in het westen, namelijk in Rotterdam. Van zijn derde tot twaalfde jaar woonde hij met zijn ouders op de familiehoeve Poeleway in de Poelpolder nabij Lisse. Deze periode bleek de aanzet voor een levenslange liefde voor paarden. Hoewel dat vooraf al genetisch bepaald was, want zijn moeder reed op de boerderij de paarden ook, zowel onder het zadel als aangespannen.

Met de bokkenwagen naar school

“Mijn ouders leerden elkaar kennen tijdens de mobilisatie van de Tweede Wereldoorlog. Na hun huwelijk in 1946 woonden ze noodgedwongen van­wege het werk van vader nog een aantal jaren in Rotterdam, maar mijn moeder bleef heimwee houden naar haar ouderlijk huis, de boerderij waar haar vader Jan Verdegaal de scepter zwaaide. Toen ze nog jong was reden mijn moeder en haar broer en zussen altijd op de boerderij rond met de bokkenwagen. Hiermee gingen ze zelfs naar school; dan werd de bok iedere dag in het dorp gestald bij een tante, tot de terugreis. Ik heb op de boerderij in mijn vroegste jeugd ook nog een poos gereden met de bokkenwagen.

Ponyclub Poeleway

Later spande ik mijn pony in, en ik stuurde al jong met de paarden als deze moesten werken op het land. Bij de boerderij werd een ponyclub opgericht, ook genaamd Poeleway. Daar heb ik met leeftijdsgenoten enorm veel plezier aan beleefd. De ponyclub bestaat niet meer, evenals de boerderij, want die werd in 1966 gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw. Mijn oom verhuisde met zijn gezin naar Oudendijk waar de boerderij een vervolg kreeg met Groninger Blaarkoppen in de stallen. Ons gezin verhuisde naar een nieuwbouwwoning in de polder, maar dat kon niet tippen aan het leven op de boerderij, omringd door familie en dieren, veel gezelligheid en leven met de seizoenen.”

Bauman vertelt zijn boeiende verhaal in Abonnee aan het woord in MenSport 7, die nu in de winkel ligt of te bestellen is via paardenmagazines.nl.

Tekst en foto: Gemma Jansen