In MenSport 6: Het jonge menpaard (deel 2) “Beleren is geen snelle klus”

0
910

Als vervolg op het in deel 1 behandelde voorbereidende werk, waaronder longeren en het werk aan de lange lijnen, legt Harry van Middelaar in dit tweede deel uit hoe hij het jonge menpaard verder begeleidt. In MenSport 6: Van slepen naar aanspannen.

Als Harry van Middelaar bij het jonge menpaard ‘het stuur en de rem er op heeft zitten’ kan er worden overgestapt naar de volgende fase. Hij doet in deze fase aan het hoofdstel met oogkleppen en een beklede Liverpoolstang, de leidsels in het eerste leidselgat in plaats van in de bril en bevestigt de kinketting er nu wel aan, op ongeveer 45 graden. Het paard is door het heen en weer stappen aan de lange lijnen op de oprijlaan inmiddels al wat gewend aan het geluid van verkeer.

Enge witte strepen

Harry vervolgt deze oefening door het jonge paard aan de lange lijnen over de weg te sturen en verduidelijkt: “Hierbij leert het paard het verkeer beter kennen en bijvoorbeeld ook de witte strepen op de weg en andere nieuwe ‘obstakels’. Dit herkent hij dan alvast als later de wagen erachter zit en hij daarmee voor het eerst de weg op gaat.

De witte strepen worden nog wel eens als eng ervaren en het kost wat moeite en handigheid om ze daar overheen te krijgen. Kennen ze dit al voordat ze voor de wagen gaan, dan geeft dit de eerste paar keren voor de wagen meer rust, anders komt alles tegelijk.” Bij de witte strepen aangekomen deinst het jonge paard inderdaad terug en ook het verkeer wordt nog als eng ervaren, maar Harry begeleidt het paard op professionele wijze en geeft hem de tijd om ernaar te kijken.

Je leest dit artikel in MenSport nummer 6.

Deze MenSport ligt nu in de boekhandel of is te bestellen via paardenmagazines.

Tekst en foto’s: Janneke Berghuis