In MenSport 5: Zomereczeem, jeukend probleem

0
209

Zomereczeem levert vaak een kapot geschuurde staartwortel en manenkam op, soms tot bloedens toe. Een adequaat geneesmiddel is nog niet gevonden, maar gelukkig zijn er diverse methoden om het leven van een paard dat eczeem heeft draaglijker te maken. In MenSport 5 komt staart- en maneneczeem uitgebreid aan bod.

Wat is zomereczeem?

Zomereczeem, ofwel staart- en maneneczeem, is een vervelende kwaal voor zowel paard als eigenaar. De oorzaak zorgt nog steeds voor enige discussie. Een combinatie van onder meer een allergische reactie op het speeksel van ‘knutjes’, teveel eiwitten en suikers in de voeding en stress leiden tot deze verschrikkelijke jeuk.

Per paard verschilt het in welke mate ze gevoelig zijn voor deze factoren. Hiernaast is de aanleg voor deze allergie erfelijk en komt het met name voor bij IJslanders, Friezen, Arabieren en Shetlanders. Meestal verschijnen de eerste symptomen rond het derde levensjaar, waarna het elk jaar verergert. Onderzoekers hebben nog geen wondermiddel gevonden. Het is een kwestie van uitproberen welke combinatie van producten de jeuk het beste bestrijdt.

Insecten weren

Om te voorkomen dat zogenoemde ‘knutjes’ het paard steken is het een oplossing om het paard tijdens de actieve periode van deze muggen binnen te houden. De knutjes zijn, afhankelijk van het weer, actief van maart/april tot oktober en vooral rond zonsopkomst en -ondergang. Bovendien helpt het om het paard niet in bosrijk gebied te zetten of in de buurt van water, zoals een sloot.

De muggen planten zich namelijk voort in het water. Toch is deze oplossing niet voor iedereen haalbaar of wenselijk. Een veel geziene manier om te voorkomen dat een paard lek gestoken wordt, is het gebruik van een eczeemdeken. Deze deken pakt het paard in van de manen tot de buik en staart en er zijn ook bijpassende hoofdmaskers verkrijgbaar.

Exceemdeken

Een voordeel van een exceemdeken is dat het paard niet of nauwelijks gestoken kan worden en dus gewoon naar buiten kan. Een nadeel is dat de deken bij regen nat en vies wordt en kan gaan broeien. Er zijn eczeemdekens in verschillende kwaliteiten en prijsklassen. De dekens in het middensegment (€ 59 – € 69) worden het meeste verkocht, zo blijkt, als we navraag doen. Wat betreft prijs-kwaliteitverhouding prima dekens die symptomen bestrijden. Toch is er een duidelijk verschil in kwaliteit.

De stof van duurdere exemplaren is sterker, maar toch soepel. Bij een paard dat alsnog schuurt gaat een goedkopere deken veel sneller stuk. Vliegendekens in het goedkopere segment zijn steviger dan de goedkope eczeemdekens en gaan dus langer mee, maar een vliegendeken is minder efficiënt bij eczeemklachten. Ook blijkt dat de markt van eczeemdekens groeiende is. Enerzijds weten steeds meer eigenaren dat zo’n deken kan helpen de symptomen te verminderen. Anderzijds lijkt zomereczeem eerder vaker dan minder vaak voor te komen.

Het hele artikel lees je in MenSport nummer 5. Dit nummer is nu te koop in de boekhandel of te bestellen via paardenmagazines.nl

Tekst: Sabine Timman

Foto: Istockphoto