In MenSport 4: ‘Mooie route’ Berg op-berg af in het Amerongse Bos

0
545

Misschien denk je als eerste aan de provincie Limburg als het gaat om hoogteverschillen. Voor een afwisselende bosrit met bergen en heuvels kun je echter ook in het midden van het land terecht. In MenSport 4 nemen Eefje van Harskamp en Eveline Roseboom-Meel plaats op de bok om (een deel van) het Amerongse Bos te verkennen.

Vanaf het dorpje Amerongen loopt er één weg naar Overberg. Na het verlaten van het dorpje rijd je de berg op en na ongeveer een kilometer ligt aan de rechterkant de parkeerplaats ‘Amerongse Bos’. Hier kun je parkeren met trailer of vrachtwagen en inspannen. Adres: Bergweg 10 in Amerongen

Knooppunten

Stichting Ruiteren en Mennen Utrechtse Heuvelrug heeft samen met gebiedsbeheerders alle bestaande paardenpaden op de Utrechtse Heuvelrug in kaart gebracht. Deze vergaarde informatie hebben zij omgezet in twee knooppuntenkaarten: een Zuid-kaart in 2012 (van Doorn tot aan Rhenen) en een Midden & Noord-kaart in 2016 (van Doorn tot aan Huizen). Deze knooppuntkaarten zijn te vinden op www.paardrijdeninutrecht.nl.

Ook www.ruiterenenmennen.nl is een handige website. Hierop is niet alleen de knooppuntenkaart te vinden, maar op deze kaart staan ook alle afstanden tussen de knooppunten en kun je een route uitstippelen.

Utrechtse Heuvelrug

Het Amerongse Bos is één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. De meeste bossen op de Heuvelrug ontstonden zo’n honderd jaar geleden; in het Amerongse Bos dateren sommige grove dennen uit 1770! Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen. Zij lieten het bos aanleggen om er te kunnen jagen.

Lees het uitgebreide, hele artikel in MenSport 4, die nu in de winkel ligt of je hier kunt bestellen.

Tekst: Eefje van Harskamp

Foto: E. Roseboom Meel