In MenSport 4: ‘De Menners’ biedt voor elk wat wils, al 43 jaar lang

0
342

15bestuur moet je ervoor waken dat je niet in de sleur komt van ‘vroeger was alles beter’. Het is nu óók leuk”, aldus voorzitter Pieter Brand. In MenSport 4 lees je ‘alles’ over De Menners.

Bas Smaal stond aan de wieg van vereniging De Menners. “Ik stond met een groepje mannen wat te drinken op de paardenmarkt hier in de buurt en toen werd het idee geboren om een menvereniging op te richten in De Hoeksche Waard. We waren allemaal al lid van een vereniging, maar allemaal buiten De Hoeksche Waard”, begint de goedlachse Smaal zijn verhaal.

Vijftig euro

De oprichters vragen menners uit de buurt om lid te worden en de Vereniging Aan­gespannen Paarden en Pony’s ‘De Menners’ gaat in 1977 van start met zeventien menleden. “De contributie werd vast­gesteld op vijftig gulden en nu, 43 jaar later, bedraagt de contributie 25 euro. De contributie is al 43 jaar vrijwel hetzelfde. Iets om trots op te zijn”, vertelt Smaal.

Ruim 130 leden

De Menners is geen klassieke vereniging waar iedere week een lesavond wordt gehouden. Voor dat doel zijn sommige leden, bijvoorbeeld Francien, ook lid van een andere vereniging. De Menners zien elkaar vooral tijdens de ritten. “We organiseren iedere maand iets. In het voorjaar, de zomer en het najaar rijden we iedere maand een rit. En de winter is een goede periode om lezingen te organiseren of om op excursie te gaan. Afgelopen februari hebben we met een groep de stoeterij Black Horses in Sliedrecht bezocht”, vertelt secretaris Francien Keizer.

Voor elk wat wils

“Bij ons varieert de leeftijd van onze actieve leden van vijftien jaar tot tachtig jaar, waaronder de nodige recreanten, en we zijn altijd bezig om voor ieder wat wils aan te bieden. Ieder jaar hebben we een Antiekrit in een stad. Bijvoorbeeld door de prachtige straten van Delft of op een zaterdagmiddag over de kaasmarkt in Gouda. Maar we organiseren ook een puzzelvaardigheid en dan gaan we naar een mentuin”, vertelt Brand. Keizer vult aan: “Met de puzzelvaardigheid trek je weer andere mensen dan met de antiek- of snertrit. Ik houd zelf van vaardigheidswedstrijden en om met De Menners ieder jaar in een andere mentuin te oefenen, daar word ik erg enthousiast van.”

Geen sleur

Overigens heeft iedere rit ieder jaar een andere route. De Menners proberen vooral bij boeren over het erf te rijden, zodat ze op plekken komen waar je anders niet komt. “Onze ritten zijn smeuïg, we maken er werk van”, verklaart Pieter Brand. “We hebben misschien veel oudere leden, maar we zorgen ervoor dat we niet in een sleur komen van ‘vroeger was alles beter’. Want vroeger was het leuk, maar nu is het óók leuk! En dat willen we uitstralen”, vervolgt hij enthousiast.

Korenrit

De ‘oude garde’ is voor De Menners nog steeds heel waardevol omdat zij de club hebben opgebouwd. De meesten van hen blijven levenslang lid. “Dat betekent dat ze ons ook financieel blijven ondersteunen en daar zijn we heel dankbaar voor”, zegt Keizer. De Menners organiseert ieder jaar de Korenrit. Een aantal jaar geleden stond deze rit in het teken van de oudgedienden van de club. Zij die zelf niet meer reden, konden als passagier mee met een clubgenoot. Het was een editie van de Korenrit die niet snel vergeten zal worden.

Combine

“De Korenrit was jarenlang een beetje mijn rit. De Hoeksche Waard is een echt landbouwgebied met veel koren en graan. Jaren geleden heb ik de Korenrit opgezet. Het is een prachtige rit in de zomer wanneer het koren rijp en goudgeel is. Maar soms rijdt de combine ook al over het korenveld heen, dat kun je natuurlijk niet helemaal plannen”, legt de 77-jarige Smaal uit. Keizer blikt lachend terug: “Dat was vorig jaar het geval. Het was zo droog dat het koren er al eerder af ging. Wij reden tussen de stoppels.”

Lees het uitgebreide, hele artikel in MenSport 4, die nu in de winkel ligt of je hier kunt bestellen.

Tekst: Eefje van Harskamp

Foto: Privébezit