In MenSport 3 | Uitgediept: het oortje

0
560

In Uitgediept komen verschillende onderdelen van de mensport aan de orde. In dit tweede deel worden functie en regels omtrent ‘het oortje’ uitgespit en de mening daarover van een menner, instructeur en jurylid.

Om de mensport zo goed en eerlijk mogelijk te laten verlopen heeft de KNHS ‘spelregels’ opgesteld, oftewel reglementen. Die worden in het artikel in MenSport 3 uitgelegd. Daarnaast gaan we in op de functie van het oortje.

Communicatie tussen menner en instructeur

Met het oortje wordt een draadloos com­municatiesysteem bedoeld in de vorm van een headset. Bij het geven van meninstructie wordt steeds vaker gebruik gemaakt van zo’n headset waarbij de instructeur en de menner(s) met elkaar in verbinding staan. Dit geeft de menner de mogelijkheid om duidelijk verstaanbare aanwijzingen te ontvangen die, door middel van een oordopje of oorschelp, rechtstreeks in het oor binnenkomen zonder ruis van omgevingsgeluiden van buitenaf.

Geen onnodig geschreeuw

De instructeur spaart hiermee zijn stembanden, de menner hoeft minder moeite te doen om alles te verstaan en voor de paarden is het prettig dat een les rustiger verloopt zonder onnodig geschreeuw. Bij de meeste systemen kan er via het oortje alleen geluisterd worden maar bij sommige merken kan er ook teruggepraat worden. Dus is er constant communicatie mogelijk.

Een groot voordeel van instructie met een oortje waarbij beiden kunnen praten, is dat de menner te allen tijde rechtop kan blijven zitten en voor zich uit kan kijken en zich niet hoeft om te draaien richting instructeur.

MenSport 3

Lees het uitgebreide artikel in MenSport 3, die nu in de winkel ligt of hier te bestellen is.