Imke van Kerkhof met Sep en Vlek brengen Sinterklaas bij de kinderen

0
344

Imke van Kerkhof (19) ment al een tijdje met plezier en het afgelopen jaar is ze fanatiek begonnen met wedstrijden. Met succes, want ze mag zichzelf district Oost kampioen noemen in de vaardigheid klasse L en heeft op de Hippiade zilver behaald. Toch is dat niet het enige wat ze doet, ook een ritje met Sinterklaas door het dorp Hernen doet ze met genoegen.

Sinterklaas

“Meestal rijdt de eigenaar van de paarden Sep en Talerante (roepnaam Vlek) de Sinterklaastocht, maar die kon deze keer niet. We zijn met Sinterklaas en de pieten langs alle kinderen geweest. Soms moesten de paarden wat langer stilstaan, waardoor ze wat ongeduldiger werden. Maar ze waren hartstikke lief en gaven eigenlijk bijna nergens om. De pieten hadden een box met muziek mee. Van tevoren hebben we afgesproken dat deze box voor de paarden zou blijven, omdat ze het toch wel spannend vonden als het geluid achter hun was.”

Pietendans

“Tijdens de rit kwamen we natuurlijk kinderen tegen en er was muziek. Het was supergezellig. Op een gegeven moment gingen de pieten en de kinderen vlak voor de neuzen van de paarden dansen, springen en gek doen. De paarden bleven heel rustig staan, alsof het de normaalste zaak was. Dat was toch wel heel mooi. Ze reageren gewoon op de situatie, ze weten wanneer ze rustig moeten blijven. De kinderen aaiden tussendoor de paarden vaak ook. De paarden houden van de aandacht.”

Blije kinderen

“Het was fantastisch om te doen en een mooie ervaring. Je ziet dan de kinderen zo blij met van die grote ogen wanneer ze Sinterklaas zien. En als hij dan dichterbij komt, vinden ze het soms toch wel spannend. Dat is grappig en leuk om mee te maken. Het was gezellig met de pieten, Sinterklaas en de muziek erbij. De kinderen liepen mee en als er een plekje op de kar was dan mochten ze er ook bij zitten. Het was een geslaagde middag!”

Nooit meer weggegaan

“Ik reed eerst met een Shetlander en een sulky bij de menvereniging. Op een dag kwam mijn moeder daar Nol Vergeest tegen, die kende ze van vroeger. HIJ nodigde mij uit om eens bij hem te komen. Nol Vergeest en Tonny Theunissen zijn de eigenaren van Sep en Talerante. Toen ik daar eenmaal vijf jaar geleden kwam en met deze tuigers ging mennen, ben ik nooit meer weggegaan. Sep is een ruin van 22 jaar en Talerante, roepnaam Vlek, is een merrie van 21 jaar. Ze zijn volle broer en zus. Ondanks hun leeftijd zijn ze nog erg fit. Vlek is soms wat energieker en staat dan te stuiteren, terwijl Sep rustiger is.”

Grotere uitdaging

Ik rijd de paarden ook wel onder het zadel, maar mennen ligt mij meer. Ik vind het leuker om te doen en er ligt een grotere uitdaging denk ik. Je moet met het mennen veel meer voelen wat een paard doet dan wanneer je erop zit. Met mennen moet je voelen door twee leidsels en veel kijken of opletten om te zien hoe een paard reageert: wat doet het paard? Je bent daar veel meer mee bezig dan wanneer je erop zit, dan voel je gewoon meer omdat het paard onder je is. Dat vind ik wel een mooie uitdaging. Het mennen heeft altijd al in mij gezeten, dus dat helpt natuurlijk ook mee.”

20 seconden sneller

Het afgelopen jaar zijn we fanatieker bezig met wedstrijden. Al waren er niet heel veel, vanwege corona. In Wenum-Wiesel heb ik de eerste selectiewedstrijd gereden voor samengesteld en daar stond ik eerste reserve. De dressuur en vaardigheidskampioenschappen in district Oost hebben we ook aan meegedaan. De dressuur ging niet zo heel goed, maar met het vaardigheidsonderdeel was ik bijna 20 seconden sneller dan nummer twee. Dat resulteerde in mooie eerste plek en een welverdiend kampioenschap. Beide paarden zijn ontzettend fanatiek en energiek wanneer ze wedstrijden rijden, ze weten gewoon wat ze moeten doen. Ze zijn dan misschien wel broer en zus, maar een goede match en sporen elkaar aan. Ze zijn een goed team samen.”

De benen strekken

“We gaan ook vaak naar buiten met de paarden. Dat vinden we niet alleen zelf fijn, maar ook de paarden vinden dat lekker. Die kunnen de benen strekken en het helpt met hun conditie. Daarnaast worden ze natuurlijk ook ouder, waardoor de wedstrijden uiteindelijk op een lager pitje komen. Ik ben ook druk bezig met het afronden van mijn opleiding Dier en Gedrag in Nijmegen. We genieten van het buitenrijden, maar ik wil toch ook wel wedstrijden blijven rijden wanneer dat weer kan.”

Opvolger

De eigenaren van Sep en Vlek hebben ook nog een vierjarige tuiger te staan, Mylano E, daar ga ik nu steeds meer mee doen. Ik hoop uiteindelijk ook met dit paard de wedstrijden in te gaan. Ik krijg clubles van Wilma Meulendijk en privéles van Arie Dibbits waardoor we veel kunnen oefenen. We trainen nu drie keer in de week. Mylano E is misschien uiteindelijk wel een mooie opvolger van Sep en Vlek. Hij is echt een showbink met het front erop. Hij moet nu nog de rust vinden en dressuurmatig goed lopen. Ik was eigenlijk stiekem nooit fan van tuigers, maar nu wel door Sep en Vlek. Ik denk dat deze vierjarige echt ontzettend leuk is en dat we een goed team kunnen worden.”

Rianne de Bruin voor Mensport