“Ik ben blij dat Rumble m’n pèrdje is, ik zie ‘m graag”

0
204

Met de bijna 7-jarige Rumble reed Daniëlle Eypelaer begin deze maand bij MV Door Eenheid Sterk in Rijsbergen geweldige scores in de B-dressuur. Twee keer ruim in de 200 punten leverde twee oranje linten op. “Ik ben vooral blij met de manier waarop Rumble liep: heel stabiel, zonder wiebeltjes.”

Vertrouwen

“Rumble was er goed met z’n koppie bij”, vervolgt Daniëlle. “Vaak ziet hij in de eerste proef van alles en moet ik hem steeds corrigeren, maar dat was nu niet aan de orde. En ook al leverde een rammelende wagen die vlak langs onze ring reed wat onrust op, ik kon blijven rijden. We vertrouwen elkaar steeds meer. Ik wil graag dat onze samenwerking goed bevestigd is voordat we de overstap naar het L maken. En dan … ja, dan zou ik wel graag uiteindelijk ‘hoger’ gaan rijden.”

Saskia van Heesch

Hun vorige pony moesten ze helaas door een tragisch ongeval op de wei laten inslapen; met die pony reed haar man Eric ook marathons en Daniëlle dressuur. “Al snel vonden we Rumble, die toen ruim vier jaar was. Met hem zijn we helemaal opnieuw begonnen, want hij was wel bereden, maar nog niet betuigd. Dat hebben we aan Saskia van Heesch overgelaten, die mij en Rumble nog altijd les geeft.”

Eerste ruin

In al die jaren dat ze paarden heeft, is Rumble de eerste ruin. “En ik rij – en daarna men – al vanaf dat ik 9 jaar ben! Toevallig kwamen er steeds merries op mijn pad”, vertelt Daniëlle. “Een ruin bevalt prima; hij heeft een fijn karakter, zo is hij bijvoorbeeld ook braaf op de weg. Ik hoef geen gekkigheid meer nu ik 51 ben”, aldus Daniëlle. “Papieren? Die heeft ‘ie niet, daar geef ik niks om. Het is denk ik de blik in zijn ogen waar ik voor viel. Ik ben blij dat Rumble m’n pèrdje is; ik zie ‘m graag.”

Adrenaline

Haar man Eric ment ook met Rumble, al heeft hij niks met dressuur. “Maar hij mag best ruig met hem doen in de hindernissen”, lacht Daniëlle. “Marathons rijden is voor mij te zwaar; ik heb een aangeboren hartafwijking en adrenaline is slecht voor m’n hart, en als ik zelf stuur, heb ik meer spanning. Achterop in de marathon gaat wel perfect; we zijn goed op elkaar ingespeeld. Zo’n gezamenlijk hobby is toch mooi. Veel leuker dan wanneer hij voetbal zou kijken, en ik de paarden zou doen!”

Vijf centimeter gegroeid

Rumble heeft dus afwisseling genoeg; hij wordt ook nog onder het zadel gereden door een meisje dat haar eigen paard bij de familie Eypelaer heeft staan. “Naast Rumble hebben we onze 21-jarige Ibon, die nu met pensioen is en Dolce Vita van Eric. Toen we Rumble kochten hadden we in ons achterhoofd dat ze een leuk span zouden kunnen vormen. Maar Rumble is in 2,5 jaar tijd vijf centimeter gegroeid; van 1.54 naar net geen 1.60m. Een combinatie met Dolce Vita zit er niet meer in.”

Brabantse Men Competitie

Daniëlle is zeer actief als secretaresse binnen de Brabantse Men Competitie (BMC). En Eric is de voorzitter van de Marathon van Prinsenbeek. “De BMC is een jaarcompetitie waarbij ongeveer 12 menclubs zijn aangesloten. Er wordt een aantal in- en outdoors, marathons en dressuurwedstrijden gereden, en na afloop van de competitie is er een feest met prijsuitreiking. Supergezellig en goed voor de saamhorigheid. We doen het echt met z’n allen.”

Foto: NdV Fotografie (Nicole de Vries)