Goede prestaties vierspannen op WK

0
179
Marijke Hammink

Drie dressuurdagen waren nodig op het Wereldkampioenschap Ponymennen in het Franse, Le Pin au Haras om alle aanspanningen te beoordelen. Op de derde dressuurdag kwamen de vierspannen aan de start.

Na goede prestaties door de Nederlandse en Belgische menners in de rubrieken enkel- en tweespan lieten deze landen ook in de rubriek vierspan hun visitekaartje achter. Zo begon Marijke Hammink, op het vorige WK in 2019 nog winnares van de zilveren medaille, haar deelname aan haar derde wereldkampioenschap met een hele fijne proef. Helaas bleken de juryleden niet op één lijn te zitten. Twee ervan zetten Marijke op de eerste plaats, maar het Duitse jurylid Klaus Christ beoordeelde haar optreden veel lager, als achtste. Met een totaalscore van 69.4% staat de rijdster uit Bornerbroek in aanloop naar de marathon nu op een gedeelde derde plaats. Deze klassering deelt zij met de voor België uitkomende Tinne Bax. Nederlander Jan de Boer zit beide dames op de hielen en staat op een vijfde plaats, nadat zijn dressuurproef met 68,5% werd beloond. Ook de Belgische Julien Vanhoenacker aast nog aansluiting met de top en staat voorlopig op een zevende plaats. Opvallend is de hoeveelheid Welshpony’s, waarmee goed wordt gemend.

Tinne Bax

Van alles veranderen

In het landenklassement is Zwitserland lijstaanvoerder en staat Nederland voorafgaand aan de marathon voorlopig op de tweede plaats. Op de voet gevolgd door België en Duitsland. Het Nederlandse team verdedigt in de landenwedstrijd het WK-zilver dat in 2019 werd gewonnen. Een landenteam bestaat op dit kampioenschap uit twee rijders per rubriek. Voor het teamresultaat telt steeds het resultaat van de beste enkelspanrijder, beste tweespanrijder en beste vierspanrijder per onderdeel. Het Nederlandse team wordt gevormd door enkelspanrijders Brent Janssen (Swolgen) en Milou Huisman (Putten), tweespanrijders Melanie van de Bunt (Lunteren) en Rodinde Rutjens (Weert) en de vierspanrijders Marijke Hammink (Bornerbroek) en Jan de Boer (Terwolde). In het klassement kan vandaag in de marathon natuurlijk nog van alles veranderen en datzelfde geldt voor de afsluitende vaardigheid op zondag.