Gilles Pirotte: Gezicht van nieuwe generatie beloftevolle menners

0
418

Nog maar 24 jaar is hij, de jonge menner uit Herve. Toch heeft Gilles Pirotte een indrukwekkend palmares in de categorie Enkelspan: Europees Kampioen Junioren, drievoudig Belgisch kampioen en, recenter, wereldkampioen marathon.

Pirotte is het gezicht van een beloftevolle generatie menners, die hopelijk voor een nieuwe wind en meer bekendheid voor de enkelspan-discipline gaat zorgen. MenSport sprak met Gilles naar aanleiding van zijn recente overwinning in de Aveve-cup.

Waarom koos je voor mennen?

Mijn vader mende hobbymatig. Ik reed al van kleins af aan op mijn pony Romeo, maar het rijden onder het zadel vond ik eigenlijk niet zo leuk. In 2006 kreeg ik een kleine koets cadeau tijdens het Sinterklaasfeest en al snel begon ik daar wedstrijdjes mee te rijden. André Wynants, mijn huidige trainer en goede vriend van mijn vader, zag wat in mij en stelde voor om me op te nemen in het juniorenteam voor België. Dat was de aanloop naar mijn succes.

Hoe verliepen die eerste wedstrijden?

De dressuur was niet eenvoudig met een Shetlander, maar al bij al waren die eerste ervaringen goed! Het jaar nadien kwam dan Rubens bij mij, de pony waarmee ik vandaag nog altijd rijd en die me vergezelde naar de grote kampioenschappen. Toen hij bij ons kwam, was Rubens nog niet tuigmak, dat hebben we vervolgens zelf gedaan. Na drie dagen stond hij al voor de wagen, mede dankzij de hulp van mijn vader.

Hoe combineer je topsportcarrière en beroep?

Ik ben naast mijn sport werkzaam in de horeca. Dat is best pittig om te combineren, want ik werk lange dagen. Dat wil dus zeggen dat ik ’s avonds laat na het werk nog doorrijd naar de stal van mijn trainer, waar Rubens staat, om te trainen. Op zich is het een geluk dat hij bij mijn trainer staat en daar ook helemaal verzorgd wordt. Daardoor hoef ik me niet bezig te houden met bijvoorbeeld het voeren en uitmesten. Ik probeer alle dagen te gaan, maar als het niet lukt, kan ik rekenen op de steun van mijn trainer en op een amazone die Rubens onder het zadel rijdt.

Het hele interview lees je in MenSport nummer 4, die je kunt bestellen via paardenmagazines.nl.

Tekst: Kim Schoukens

Foto: Gemma Jansen