Gent verbiedt paardenkoetsen vanaf 2020

0
866

Vanaf 2020 zijn ze er niet meer: de paardenkoetsen in Gent. De stad wil met het verbieden van de toeristische tochten met paard en wagen de impact van het toerisme op de binnenstad beperken.

Er was eerder al kritiek op de paardenkoetsen, omdat het meer iets voor Brugge zou zijn dan voor Gent, én omdat de paarden in de zomer in de brandende zon moeten staan. Maar dat is dus voorbij; de stad steekt een stokje voor toeristische tochten met paard en kar in de binnenstad vanaf 2020.

Dierenwelzijn

“De maatregel moet de impact van toerisme op de binnenstad beperken en het unieke karakter van Gent benadrukken”, klinkt het. “Wij kiezen voor toerisme met meerwaarde voor de Gentenaars. Daarnaast hebben we aandacht voor dierenwelzijn.” Het aantal overnachtingen in Gent steeg in 2017 met 7,7 procent en daarmee is de stad steeds meer in trek bij toeristen.

“Drastische maatregel”

Voor de enige koetsier van Gent, Luc Claeys van Koetsen van Gent, is de beslissing een hard gelag. “Dit is een beslissing die zonder overleg werd genomen. Ik werd op het stadhuis ontvangen voor een droge mededeling. Voor ons is dat heel drastisch natuurlijk, ons beroep stopt, plots. Wij rijden enkel in Gent en kunnen nergens anders heen. We zijn dus ons broodwinning kwijt, en moeten een oplossing zoeken voor onze paarden ook.”

“Wat gebeurt er met de paarden?”

“Waar gebeurt er met de paarden?”, vraagt Claeys zich af. “Wij leven voor onze dieren, ze worden goed verzorgd. Ze ‘werken’ één dag en hebben dan twee dagen rust. Kinderen aaien hen in de stad en geven hen wortels. De dieren genieten van die aandacht. Voor minder mobiele mensen en gezinnen met kinderen is de koets een leuke manier om de stad te verkennen. Maar het stadsbestuur vindt een koets met paard niet meer van deze tijd.”

Lees alles over de koetsen in Gent op hln.be.

Foto: Istockphoto/WoodyAlec