Gemeenten in Zuid-Holland willen er 100 kilometer aan ruiter- en menpaden bij

0
655
Foto: Carmen Nagtegaal

Er moet nog zeker 105 kilometer aan ruiterpaden bijkomen in Westland, Midden-Delfland en Maassluis. Dat is althans de wens van de gemeenten en organisaties in het gebied, zo blijkt uit het zogenoemde Ruiter- en menpadenplan dat voorligt bij de provincie Zuid-Holland.

Aanleggen van ruiterpaden

De afgelopen jaren is een begin gemaakt met de aanleg van diverse ruiterpaden in onze regio. Zo werd in maart vorig jaar het eerste Westlandse pad geopend, afgelopen september kwam er in Midden-Delfland nog 19 kilometer bij. Maar het huidige aantal is nog niet genoeg. In 2017 nam provinciale staten al een motie aan om de mogelijkheden voor paardrijden in het buitengebied te verbeteren. Zuid-Holland is inmiddels druk bezig met de uitwerking daarvan.

Verwachte aanlegkosten

De afgelopen periode konden vertegenwoordigers in de regio hun wensen intekenen op een kaart. In Westland wordt gevraagd om ruim 65 kilometer aan ruiterpaden extra, in Midden-Delfland 28,7 kilometer en in Maassluis om zo’n 6 kilometer. De ambities zijn echter nog niet getoetst op uitvoerbaarheid en toestemming van de grondeigenaren. Wel zijn de verwachte aanlegkosten berekend (Westland: 2,9 miljoen euro, Midden-Delfland: 1,3 miljoen en Maassluis 271 duizend). Gedeputeerde Staten wil een besluit over de financiering hiervan overlaten aan het nieuwe college, dat aantreedt na de verkiezingen in maart.

Bron: WOS Media
Foto: Carmen Nagtegaal