Geluk en pech tijdens Flanders Horse Expo

0
335
Glenn Geerts tijdens Flanders Horse Expo Gent 2019

De zondagmiddag bij Flanders Horse Expo in Gent stond helemaal in het teken van de mensport. Vierspanmenners Glenn Geerts en Julien Vanhoenacker gingen er in de spectaculaire Vierspan Battle met de winst vandoor.

In de hoofpiste liep het programma weliswaar enigszins uit, maar uiteindelijk kwamen de menners uitgebreid aan bod. Alles wat in Gent in de ring verscheen werd of was kampioen. Zo werd begonnen met een drietal kampioenen van het traditie- en elegantiemennen. Zij presenteerden hun aanspanning op fijne wijze. Echter qua snelheid niet te vergelijken met de deelnemers aan de demonstratie die erna volgde: een leerzame en exclusieve clinic met Wereldkampioen Vierspannen Paard, Boyd Exell en de beste rijder FEI Vierspan Pony, Tinne Bax. Het publiek keek ademloos toe hoe Tinne de aanwijzingen van Boyd opvolgde en daardoor nog sneller leek te kunnen wenden. Boyd nam tot hilariteit van het publiek ook nog even de plaats over van Tinne, op de bok van haar ponyvierspan.

Feest voor de familie Huys

Toen was het tijd voor de Superfinale Flanders, de mencup die wordt geïnitieerd door LRV en VLP aan de hand van de resultaten van het indoorseizoen. Per categorie verschenen drie menners in de baan die elkaar het vuur heet aan de schenen legden. Gestart werd met de categorie Trekpaarden. Andermaal bleek Sofie Clerinx niet te kloppen. Wat een goed bewerkbare en makkelijk wendbare krachtpatser heeft zij voor haar wagen. In de rubriek Enkelspan Pony mocht Jana Huys als eerste opstellen met haar razendsnelle Filou. Als groom stond achterop zus Lisa. Dezelfde die ook de Aveve MenSport Trofee voor Jongeren wist te bemachtigen. Goede dag voor de familie dus. In de Jeugdrubriek ging deze keer aan kop Océane Naniot. Ondanks haar jonge leeftijd al een routinier met haar palomino, maar Wannes Picard en nieuwkomer Luka Verheust gaven heel goed partij. Bij de Tweespan Pony bleek Hans de Henau met zijn bruine Welshjes niet te kloppen. Eddy van Hecke zette met zijn sterke bruine de rubriek Enkelspan Paard op naam. Eigenlijk stevende in deze rubriek Dylan Steyart met zijn meedenkende bonte op de overwinning af, maar een iets overmoedig genomen wending gooide roet in het eten. De wagen viel om en dit zorgde voor uitsluiting. Gelukkig was er met paard en menners niets aan de hand. In de rubriek Meerspan Pony leverden de broers Mike en Nick van der Sypt sportieve strijd met hun schimmeltjes. De voorpony van Mike volgde af en toe zijn eigen route en dat kostte seconden. Uiteindelijk mocht Nick als winnaar opstellen. In de rubriek Meerspan Paard deden vader en zoon, August en Sander Moens mee. Ze zetten met hun schimmels alles op alles, maar deelnemer nummer drie, Pieter Claeys ging met de eer strijken.

Geluk en pech

Vorig jaar was de Vierspan Battle al een enorm succes. Niet vreemd dus dat dit spektakel ook deze editie van Flanders alle aanwezige publiek naar de tribunes lokte. Luidkeels aangemoedigd door de toeschouwers verschenen vijf ponyvierspannen en evenzoveel paardenvierspannen in de baan voor een parcours met twee meervoudige hindernissen en een aantal kegeldoorgangen. Onder de deelnemers het gehele Olympische team bestaande uit Edouard Simonet, Dries de Grieck en Glenn Geerts, de regerend wereldkampioen Boyd Exell en Belgisch bekendste vossenrijder, Bruno Taverniers. Bij de Vierspannen Pony’s was de kwaliteit zeker niet minder: Bert van den Bosch, Julien Vanhoenacker, Peter van den Ouweland, Thomas van Dyck en Tinne Bax. Over twee manches werd fanatiek gestreden. In de eerste ronde startten de paardenviertallen als eerste. Na de finish rende de groom als de wiedeweerga naar de groom op het ponyspan om de estafettestok af te geven, waarna dit span vertrok voor hun rit. Ieder wedstrijd kent pech en geluk. Het eerste was het geval bij het team van Peter van den Ouweland en Dries de Grieck. Beide reden heel scherp over twee manches en mochten als favoriet als laatste starten in de tweede manche. Helaas viel de groom van het ponyvierspan tijdens zijn run om de estafettestok over te geven aan de groom van het paardenviertal en deze miste ook nog eens de eerste aangeefpoging. Al met al een oponthoud van enkele seconden. Hiervan profiteerden Glenn Geerts en Julien Vanhoenacker en zij werden dan ook de winnaars. Overigens sportief revanche voor Glenn, want tijdens zijn eerste manche rolde een balletje van hindernis 5, waarna de jury ging bellen. Niemand snapte waarom en Glenn reed dan ook nietsvermoedend door. Uitsluiting hing boven zijn hoofd, maar het joelende publiek deed de jury die beslissing herzien en Glenn mocht opnieuw starten. Onnodig te zeggen dat de concentratie iets zoek was en de rit niet helemaal vlekkeloos verliep. De beurs was al gesloten toen de laatste menners in de ring verschenen voor hun ereronde. Respect voor het Belgisch publiek dat hierop geduldig wachtte en luid applaudisseerde voor de winnaars. Wim de Poorter praatte de menmiddag op deskundige wijze aan elkaar.

Bron en foto: MenSport