Gelders paard = een geweldig menpaard

0
461

Zaterdagavond vond op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo voor het eerst sinds 2019 weer de hengstenshow KWPN Gelders Paard plaats. Veel hengsten werden onder het zadel voorgesteld, maar ook een paar aangespannen. Hiervoor is dit veelzijdige type paard dan ook bij uitstek geschikt.

De goede houding

Zo verscheen Imposant EM (Danser x Elegant) van Erik en Mariska Zeegers-Toet uit Darp in de baan. De voshengst is al succesvol uitgebracht in de Lichte Tour. Normaliter wordt hij onder het zadel gereden door Leonie Evink, maar zij is nog met zwangerschapsverlof. Susan Wind, natuurlijk ook niet de eerste den beste, nam voor de gelegenheid in Ermelo de honneurs waar. Het was pas de vierde keer dat ze achter Imposant EM zat, maar hij pakte superfijn aan. Hij beschikt over een expressieve draf, een gedragen galop en dat steeds in de goede houding. Met de oortjes erop en veel ijver liet Imposant EM zich heel goed zien; een heel aansprekend plaatje.

Modern menpaard

Alfons Engbers heeft naar eigen zeggen in zijn leven al meer dan 1000 paarden aangespannen beleerd. De man uit Vasse is ervan overtuigd dat in de moderne mensport een groeiende rol is weggelegd voor het Gelders paard. Daarom kocht hij nog niet zolang geleden Mandienio WL (Glamourdale x Parcival). Hij traint de hengst zelf en rijdt er af en toe een wedstrijd mee, maar in Ermelo werd de donkerbruine hengst voorgesteld door de jonge Eline Mentink en genoot eigenaar Alfons aan de zijlijn. Mandienio WL kan zeer goed stappen, liet een fijne manier van draven zien en galoppeerde met veel ruimte en in balans.

Goud voor oud

De 23-jarige Sirius (Zichem x Goudsmid) was in zijn jonge jaren een bekende verschijning op menwedstrijden. Met Truus Wastenecker won hij menig prijs en bracht het tot de ZZ-dressuur en de ZZ-vaardigheid. Inmiddels is hij met wedstrijdpensioen maar nog topfit. Hij liet zich geweldig zien aan de lange leidsels met eigenaar Pascal Nahuis. Na hem verscheen een slechts drie weken oude zoon van Sirius in de baan. Deze Swiebertje van Nieuwland bewoog met net zoveel kracht, afdruk en expressie als zijn vader.

Sporen verdiend

In Ermelo werden ze deze editie onder het zadel voorgesteld, maar ook Edmundo (Upperville x Modern) en Ibsen B (Wynton x Cabochon) hebben hun sporen in de mensport al verdiend! Deze beide hengsten zijn tevens in het bezit van drie goede gangen, een mooie houding en mensgerichte en werklustige karakters.

GJ voor MenSport
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan