Friesians on ice aanstaande zondag

0
536
Klaas Postma en Ineke Charite

Op 24 maart a.s. wordt voor de eerste maal Friesians on ice georganiseerd. Een uniek evenement wat bol staat van de Friese folklore.

Friesians on ice is ontstaan vanuit een ringrijdersbijeenkomst van Vereniging Het Friese Tuigpaard met het idee het ringsteken en met name ook het rijden van Friese paarden voor antieke/authentieke arrensleden te bevorderen. Dit laatste werd tijdens de megaproductie van “De Stormruiter” in het kader van culturele hoofdstad 2018 al gedaan en bleek zeer enthousiast te worden ontvangen bij het publiek.

Friesians on ice

In samenwerking met Thialf Heerenveen en het KFPS is een werkgroep van Vereniging Het Friese Tuigpaard sinds december 2018 begonnen met het opzetten van de eerste editie van Friesians on ice. Een evenement wat een louter ‘Fries’ karakter heeft met vooral veel folklore. De hoofdacts vormen de Friese paarden voor de arrensleden welke voor antieke/authentieke sleden zijn gespannen, hieronder vallen ook Terschellings en Hindeloopens.

Eerste NK indoor beljeien Fries ras

Friesians on ice omvat een middag-durend programma met daarin een wedstrijd ringsteken en vervolgens een wedstrijd ‘beljeien’ ofwel het bekende hardarren. Deze wedstrijd is uniek omdat het met louter Friese paarden wordt verreden. Het is daarmee het eerste ‘indoor Nederlands kampioenschap beljeien Fries ras’ . Daarnaast kan er genoten worden van priksleden, schoonrijden, livemuziek, Gryt Wiersma en nog enkele aansprekende verrassingen. Op het gezelligheidsterras vindt men Friese ambachten en diverse Friese lekkernijen evenals extra vertier voor de jeugd.

Meer informatie

Er zijn inmiddels al ruim 1600 kaarten verkocht. Er zijn momenteel alleen nog kaartjes voor staplaatsen beschikbaar welke via www.vanplan.nl besteld kunnen worden. De wedstrijd wordt gehouden in: Thialf, Pim Mulierlaan 1 te Heerenveen op zondagmiddag 24 maart 2019 van 13.00 tot 17.00 uur.

Bron: persbericht