Fred (56): ‘Ik wilde alleen knolhobbelen, maar dat is uit de hand gelopen’

0
365
Fred van Vliet Vorstenbosch
Foto: privébezit van Fred.

Op zijn 14de begon Fred van Vliet met paardrijden. Maar na een lichte rodeotocht door de bak besloot de toen nog jonge Brabander om maar naar andere hobby’s te gaan zoeken. Na uitstapjes naar het zwemmen en het duiken, besloot Fred zo’n 15 jaar later om toch weer terug te keren naar zijn oude liefde: de paarden. “Dat is helemaal uit de hand gelopen”, zegt hij lachend tegen Mensport.

“Ik was 14 en kreeg privéles op een niet zo’n braaf paard”, zegt Fred (56) uit Vorstenbosch. “Hij sloeg op hol en ik heb met mijn benen tussen zijn benen gebungeld terwijl we door de bak gingen. Uiteindelijk viel het gelukkig mee, maar de begeleiders bekommerden zich destijds meer om het paard dan om mij. Ik ben naar huis gegaan en wilde van de angst ook niet meer terug.”

‘Helemaal uit de hand gelopen!’

Toen hij later zijn eigen horecabedrijf startte, besloot Fred om zijn oude hobby maar weer op te pakken. “Ik kwam bij een manege in Schijndel terecht. Ik wilde alleen maar komen knolhobbelen. Nou, dat is gebeurd. Maar vervolgens kreeg ik de vraag of ik niet een cursus enkelspan wilde gaan doen. Ik heb daar echt leren mennen van instructeurs Jan Moonen en Mart van de Leur. Dat beviel zeker. Eerst had ik twee Shetlanders. Ik ben zelf best groot, dus ik kreeg regelmatig het commentaar dat ik beter de paarden in het karretje kon stoppen en er zelf voor moest gaan staan, haha! Inmiddels heb ik een Fries, een Belg, 2 Welsh-pony’s, een Fell Pony, een gekruiste pony en nog een gepensioneerde Fell Pony. Het is helemaal uit de hand gelopen!”

Passie voor lesgeven

Waar Fred bij het zwemmen en duiken ook les gaf, kwam de passie voor het lesgeven ook weer naar boven bij het mennen. “Het begon weer te kriebelen ja. Inmiddels heb ik mijn eigen bedrijfje Smalltown Horse Stables. Ik ben ook werkzaam als bedrijfsleider in een cafetaria, zeg maar gewoon frietboer. Dus in mijn vrije tijd ben ik bezig met lesgeven. Als ik dan weer wat verdiend heb, investeer ik dat bijvoorbeeld in een nieuwe stapmolen.”

Fred wil graag meegeven dat menners echt rekening moeten houden met hun teugeldruk. “Ik zie soms dat er veel te veel teugeldruk is. Ik wil uitdragen dat het minder kan. Met minder druk kun je meer bereiken. Mijn droom? Ik heb een huifkar gekocht. Mijn Belg is nog te jong, dus mijn ‘Project 2022’ is om een mooie huifkartocht te maken met mijn Belg.”

Door: Robert Hüsken