Ferris van de Venne: “Na het ongeluk pakken we het rustig weer op”

0
218
Ferris van de Venne Wiske voor de kar

Sinds 2010 is Ferris van de Venne eigenaresse van Maddy en sinds 2013 ook van Wiske. “Het voornaamste doel is om samen plezier te hebben. Behoefte aan wedstrijden hebben we niet, ontspanning staat voorop!”

Ierse Tinkers

Twee bonte Tinkers. Dat is wat Ferris van de Venne nu in de weide heeft staan. Maddy, een zwartbonte Tinker van 17 jaar, is inmiddels al tien jaar in het bezit van Ferris. Sinds zeven jaar is Wiske, een bruinbonte Tinker van inmiddels 8 jaar, hier ook bij gekomen. “Ze zijn door een fokker geïmporteerd uit Ierland. Eigenlijk zijn het dus Ierse paarden. Maddy was op dat moment al beleerd. Met Wiske ben ik zelf aan de slag gegaan.” Legt Ferris uit.

Onder het zadel en voor de kar

“Aan Maddy was niet veel werk, die was al beleerd toen ze bij mij kwam”, vertelt Ferris. “Met Wiske heb ik zelf de eerste stappen gemaakt in het beleerproces. Ik heb haar leren wennen aan het tuig en zelfs het slepen ging al goed. De rest heb ik samen met beleerman Stan van Eijk opgepakt.” Nu rijdt Ferris van de Venne de paarden ongeveer één of twee keer per maand onder het zadel en één keer per week aangespannen.

Tractor en prikkeldraad

In 2018 ging het goed mis. “Ik was op pad met Stan van Eijk en Wiske. Wiske liep wat minder en ik had Stan gevraagd om even mee te kijken. We hebben haar ingespannen en zijn op pad gegaan. 500 meter bij stal vandaan kwam ons een tractor tegemoet. Deze heeft niet geremd en Wiske raakte in paniek. Ze is naar rechts gedoken en reed zo het prikkeldraad in.” Vertelt Ferris aangeslagen. “De koets stond zelfs aan de andere kant van het prikkeldraad, zo erg was de situatie. Samen hebben we Wiske los gekregen en hebben haar terug naar stal kunnen brengen. Daar hebben we gelijk de dierenarts erbij gehaald. Ze zat onder de sneden en schrammen.”

Samen weer opbouwen

Sinds een tijdje is Ferris weer bezig om het mennen rustig op te bouwen. “Dat vond ik erg moeilijk. Zo’n beeld blijft je altijd bij.” Gelukkig heeft Ferris de hulp van Stan in kunnen schakelen. Die heeft Wiske mee naar huis genomen en naast zijn eigen paard in tweespan gezet. “Wiske heeft zo het vertrouwen weer terug gekregen en kon daarna ook weer zelf voor de wagen. Ze is een heel sterk en werkwillig paard. Dat heeft mij ook heel erg geholpen, ons vertrouwen in elkaar is erg sterk.”

Eigen tweespan

Sinds een week rijden Maddy en Wiske samen in tweespan en daarmee is een mijlpaal bereikt. Ferris is er erg blij mee: “Ze werken goed samen en lijken elkaar echt te steunen. Maddy is bijvoorbeeld erg bang van motoren en Wiske absoluut niet. Op die manier staan ze echt voor elkaar klaar,” besluit Ferris.

Ferris van de Venne Wiske en Maddy voor de kar

Tekst: Sophie van der Molen voor Mensport. Overname zonder bronvermelding én toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit