EK Vierspannen: Team NL en Bram Chardon GOUD

0
473
Archieffoto Bram Chardon © DigiShots - Jessica van Herk

Spannender kan een sport niet zijn. Kegeltjes die zomaar om lijken te gaan, en kegeltjes die je soms wel om wilt kijken, maar dan blijven liggen alsof ze vastgelijmd zijn. Maar zo was het natuurlijk niet. Iedereen had een eerlijke kans, iedere rijder reed hetzelfde parcours. En dat leverde aan het einde van de rit goud op voor Team NL en Bram Chardon. Vader IJsbrand Chardon pakte en pessant ook nog even het individuele zilver.

Wegstreepresultaat

Om de spanning op te bouwen. Koos de Ronde moest als teamlid voor Nederland een goed parcours rijden. Maar kon niet voorkomen dat er een balletje uit het pionnetje viel, en had wat strafpunten voor de tijdsoverschrijding. Daarmee was na die rit 1 ding zeker. De ritten van Team Chardon zouden voor Nederland allesbepalend zijn, aangezien het resultaat van Koos de Ronde het wegstreepresultaat zou moeten worden.

 

België brons

Ondertussen deden de Belgen ook nog goede zaken. Met Dries de Grieck die ijzersterk rond reed, alle balletjes boven hield en nauwelijks tijdsoverschrijding had en uiteindelijk dit onderdeel wist te winnen. Glenn Geerts deed het  met 6.32 strafpunten minder dan Dries, maar ook hij nestelde zich in de top van het tussenklassement. Uiteindelijk won België met het team een bronzen medaille.

IJsbrand Chardon

Maar uiteindelijk zou het toch een strijd worden tussen Duitsland en Nederland. En het venijn zat het hem in de staart. IJsbrand Chardon ging als drie na laatste starter de ring in. Focus was 200% bij zowel IJsbrand als zijn paarden. IJsbrand reed snel, dat beloofde een rit te worden met weinig tijdsoverschrijding. En toen …. viel er toch zo’n verdraaid balletje uit de pionnen. IJsbrand gaf nog even vol gas en de teller van strafpunten bleef hangen op 5.32 strafpunten. Met de Duitser Michael Brauchle en zoon Bram Chardon nog te gaan, betekende dat op dat moment  de kopplaats.

Michael Brauchle

Brauchle besloot op safe te rijden. Een beetje vreemde gewaarwording voor iedereen die hem gisteren door de marathon zag gaan. Maar het was een uitgekiende rit, en hij wist geen een balletje te raken. Het nadeel van op safe rijden, is dat het langzamer gaat. En dat kostte Brauchle de kop. Met 6.36 strafpunten moest hij IJsbrand voor laten gaan in het individuele klassement. De gouden plak was verkeken voor hemzelf en zoals het er naar uit zag ook voor het Duitse team.

Fantastische ronde

Tenminste als laatste starter Bram Chardon zou doen wat we met z’n allen hier in Nederland hoopten … En dat deed hij! Gecontroleerd, beheerst in een goed tempo reed hij een werkelijk waar fantastisch ronde. In de eindtijd was hij bij de vaardigheid net iets langzamer dan Belg Dries de Grieck. Maar met die tweede plaats op dit onderdeel was hij zonder enige twijfel deze week de allerbeste vierspanrijder van Europa en stelde hij het teamgoud voor Nederland veilig.

 

Later vandaag op deze website ook het dagboek van Bram Chardon!