EK Vierspannen – Dagboek van Bram Chardon: “Dubbele ervaringen na dressuur”

0
787
Bram Chardon
Bram Chardon tijdens de dressuurproef EK Vierspannen 2021

Bram Chardon neemt met zijn vierspan deel aan het EK mennen in Budapest. Het EK wordt gehouden in het Kincsem Park midden in de stad. Zijn zus Lianne, Quint van Rijswijk en Maurits Hallo zijn mee in zijn team als grooms. Voor Mensport houdt Bram Chardon een dagboek bij. De dressuur hield positieve ervaringen en mindere ervaringen in voor Team Chardon.

Alle details

De dressuurdag begint bij ons met het maken van de planning de avond van te voren. Over dagboeken maken gesproken: wij schrijven alles op, houden alles bij en weten echt van twee jaar en langer alle details van elk stukje van onze wedstrijd. De afstelling van de lijnen, hoe lang op stal, die kennis is zo belangrijk! Ik laat meteen een ‘maar’ volgen: voor sommigen van ons team kan kennis en routine soms ook een valkuil zijn. Je moet altijd blijven openstaan voor kleine veranderingen. En dat heb ik dan ook vanmorgen gedaan.

Kleine veranderingen

Idool had ik de hele week met de liverpool-stang op de bril gereden, de leidsels dus aan de grote ring. Ik voelde gisteren bij de training in tweespan al dat Idool wat brutaler werd. Hij werd te dominant en dan heb je in een vierspan echt een probleem: je concentreert je op het rustig houden van de een, maar dan heb je meteen de andere drie niet meer scherp genoeg. In overleg met mijn vader heb ik dus besloten het leidsel in het eerste gat te zetten. Een kleine verandering dus.

Driedubbele check

De dag begon voor ons om 7 uur met voeren, dan volgt ons eigen ontbijt. Alle paarden zijn aan de hand gestapt. Vanmorgen heb ik mijn voorpaarden Freddy en Idool even in tweespan gereden, voelde goed. Dan een uur terug naar stal. Vervolgens is het benen wassen en invlechten van alle paarden. Ik houd me bij de wagen op in mijn nette pak en controleer alleen. Een driedubbele check! Elk riempje, elke bevestiging. Het was tien minuten stappen van stal naar de losrijbaan en ik wilde 50 minuten van te voren wegstappen. Dat bleek goed gekozen. Net als de verandering van de Liverpool in het eerste gat bij Idool.

Spanning opbouwen?

De dressuur was voor mij een hele positieve ervaring! Alleen bij het losrijden maakte Idool nog te veel spanning. Maar in de ring bleef hij het heel goed doen. Dat was fijn, je weet niet wat hij in zo’n indrukwekkende baan nog aan spanning gaat opbouwen. Maar in al die lastige momenten voor een onervaren paard zoals halthouden, overgangen naar stap, naar achterwaarts, de uitgestrekte stap gedroeg hij zich perfect! Na de slothalt, had ik nog even mijn handen vol: Idool reageerde op het applaus van het meegekomen publiek, de familieleden van de menners. Maar ook dat ging goed.

Alles op het kleinste hulpje

Voor mijn vader daarentegen, verliep de dressuur niet helemaal zoals gewild. Voorpaard Hugo was te heet en die dribbels in stap kostten zwaar punten.
In de mennerij moet je een paard zo trainen dat hij uit zichzelf de hand zoekt, ontspanning zoekt, nageeflijk wil zijn en zijn hals wil laten vallen. Je bent op de bok te ver weg voor veel hulpen. Alles moet op het kleinste hulpje gebeuren.
Ik ben blij met mijn tweede plaats met 43,18; voor mijn vader was de vierde plaats met 43,78 teleurstellend. Tja, wat moet ik verder zeggen van de dressuur. Over de hele rubriek bekeken, waren er grote onderlinge jury-verschillen. De beoordeling is een aandachtspunt voor de mensport, laten we het zo samenvatten…

Bram Chardon
De Brug-hindernis tijdens het EK Budapest (foto: Familie Chardon)

Marathon-plan

De dressuur zal mijn vader des te gretiger maken een goede marathon te rijden. Als team staat Nederland bovenaan, maar de voorsprong van 4 punten is niet zo groot dat we niet aan de bak moeten morgen. En laten we duidelijk zijn: wij gaan absoluut voor winnen! Dressuurwinnares Mareike Harm moet ik in kunnen halen, Michael Brauchle en Glenn Geerts zijn hele snellen die zeker weten vol in de aanval gaan. Dus alleen maar behoudend zal mijn marathon niet zijn. Ik reken verder op Koos de Ronde als winnaar van de marathon. Hij heeft gunstig als laatste Nederlander geloot en zal alle info die hij door de dag heeft gekregen vast goed gebruiken! We gaan ervoor!

Bram Chardon
Hindernis met vlaggen, EK Vierspannen 2021 (foto: Familie Chardon)
Bram Chardon
De waterhindernis met zeilbootjes (Foto: Familie Chardon)
Tweespan Hugo en Enrico van IJsbrand Chardon in training tijdens zonsondergang (foto: Familie Chardon)

 

Startlijsten, uitslagen en livestream

Hier staan startlijsten en uitslagen https://www.budapestdriving2021.com/en/results
Kijk hier naar de livestream via clip my horse of FEI-tv https://www.budapestdriving2021.com/en/livestream

Lees ook:

EK Vierspannen | Dagboek van Bram Chardon: “Plan staat vast”

 

EK Vierspannen | Team NL één na dressuur *kijk proeven terug