EK Vierspannen: Dagboek van Bram Chardon “Zo’n ouderwetse hindernis, moet liever geen trend worden”

0
984
Bram Chardon
EK Vierspannen 2021: "De houten brug was trouwens onderwerp van gesprek geweest bij de wedstrijdleiding."

Bram Chardon neemt met zijn vierspan deel aan het EK mennen in Budapest. Het EK wordt gehouden op de renbaan in het Kincsem Park midden in de stad. Zijn zus Lianne, Quint van Rijswijk en Maurits Hallo zijn mee in zijn team als grooms. Voor Mensport houdt hij een dagboek bij. Na de marathon staat hij op 1, vader IJsbrand op 3 en het Nederlandse team met kleine achterstand op zilver na Duitsland.

Eigen fout

“Tja, dat was nou toch even mijn eigen fout op hindernis 1. Ik had de lus in mijn leidsel iets te kort gelegd, pakte de wending niet door en de paarden zagen het gat naar buiten. Bij de start van de marathon zijn je paarden nog zo gretig! Toen moest ik een tweede lus maken om een volte te draaien. Gisteren zei ik al dat Michael Brauchle gevaarlijk snel is. Ik had uitgerekend dat ik per hindernis maximaal 4 seconden op hem mocht verliezen. Bij hindernis 1 verloor ik meteen 9 seconden…”

App

“Ik had alle tijden van alle hindernissen in mijn hoofd. Bij elke hindernis staat de elektronische tijdmeting, zodat je in de marathon voortdurend alles weet, àls je het wilt weten. Niet alle menners willen dat, die rijden liever hun eigen wedstrijd. Maar ik houd het hoofd koel tijdens het rijden, ik wil graag alles weten. Mijn zus Jeannette fietst razendsnel mee met haar telefoon en de app van de bijgehouden tijden en kan me na elke hindernis extra informeren en coachen. Op hindernis 2 had ik wel een goed gevoel van de paarden, maar weer geen supersnelle tijd.”

Bram Chardon
Hindernis 2

Ouderwets

“Een waardeloze ouderwetse hindernis trouwens, die 2. Je rijdt van de renbaan en het gras zo een diepe, mulle put in met zwaar zand. Eerlijk voor de paarden? Ik dacht dat we tegenwoordig in de mensport naar het technische bouwen zijn gegaan. En geen wedstrijd meer voornamelijk beslissen op kracht en snelheid! Dus ik hoop niet dat deze hindernis een trend aanduidt van terug naar ouderwets. Verder is zo’n EK midden in een stad natuurlijk een droom voor elke menner! In 2017 was het in Göteborg midden in de stad. Dè manier om anderen kennis te laten maken met onze sport.”

Hindernis 7

Snelste op 3

“Dat ging niet goed zo. Maar toen ik op hindernis 3 zowaar een seconde sneller was dan Brauchle, wist ik dat mijn span zijn tijd kan lopen. Aanvallend verder dus. Veel tijd in de hindernissen kon ik niet meer goed maken. Toen ik bij hindernis 8 aankwam, wist ik dat ik me morgen geen afrollende bal in de vaardigheid zou kunnen veroorloven. Ik heb daar dus expres wat de tijd genomen om die in elk geval niet te laten rollen.”

 

Volle galop

“De houten brug was trouwens onderwerp van gesprek geweest bij de wedstrijdleiding. Veel landen waaronder Nederland zagen de start en finish liever aan de andere kant van de brug, zoals bijvoorbeeld in Aken het geval is. Hoe glad is zo’n geheel houten brug? Kan je daar in volle galop overheen en beneden meteen wenden, is dat eerlijk, of lukt dat niet? Maar de wedstrijdleiding ging niet akkoord. En in de wedstrijd ging iedereen er in volle galop overheen en is er in de wending beneden niets gebeurd. Dus de commissie heeft gelijk gekregen, of geluk gehad.”

Informatie delen

“Nadat ik gefinished was, ging Jeannette op de fiets naar mijn vader die al aan het rondrijden was om hem met dezelfde getallen bij te staan als mij tijdens de marathon. Ik ging naar Koos met zijn span. Je deelt informatie met elkaar, bijvoorbeeld over de bodems van het water en dat je span even stilvalt na de finish bij de brug. En dat je de lijnen die we afgesproken hebben na het verkennen gewoon moet nemen, die waren goed. Koos heeft zijn reputatie als marathon-specialist waargemaakt, hij was tweede in de marathon.”

Overall

“Ik was weer superwijs met m’n paarden. Mijn achterspan Floriano en Freddy gaven alles. Freddy geeft eerlijk gezegd 110%, meer dan ie kan. Hij heeft niet het grootste uithoudingsvermogen, maar hij vindt het spelletje prachtig en trekt er aan wat ie kan. Morgen in de vaardigheid heeft hij rust, dan komt Roderick naast Floriano. En Idool gaat weer voor naast James Bond. James Bond ontwikkelt zich tot echte ster. Het was beredruk vandaag, heel Budapest liep uit voor bezoek aan het park en het EK, dus er was geen moment rust voor de paarden. Maar James bleef bij mij! Mijn vader heft er ook uitgehaald wat hij er kon uithalen vandaag. Hij kan met zijn Lipizzaner niet zo opschakelen als ik met James en hij heeft liever een veel technischer marathon natuurlijk, dat is zijn kracht. Wij wisten dat dit de Duitsers paste, zo is het.”

Besluit in marathon

“En ik had het misschien een beetje tè strak uitgerekend! Nou wordt het echt spannend morgen! Twee van de drie resultaten tellen. We moeten bij de eerste twee Duitsers hopen op een bal en bij ons twee foutloze ronden. Dan is het teamgoud veilig en is die druk bij mij weg. We gaan het zien! Paarden goed na verzorgen, Idool nog rijden en we gaan er weer voor!”

Uitrusten en napraten bij Team Chardon
‘Uitrusten’

Alles staat klaar voor morgen

Startlijsten en livestream

Hier staan startlijsten en uitslagen https://www.budapestdriving2021.com/en/results
Kijk hier naar de livestream via clip my horse of FEI-tv https://www.budapestdriving2021.com/en/livestream

 

Tekst: Claartje van Andel

Foto’s: Familie Chardon

Lees ook:

EK Vierspannen – Dagboek van Bram Chardon: “Dubbele ervaringen na dressuur”

 

EK Vierspannen | Dagboek van Bram Chardon: “Plan staat vast”