EK Vierspannen | Dagboek van Bram Chardon: “Plan staat vast”

0
884
EK Vierspannen
Opening van het EK Vierspannen (foto: familie Chardon)

Bram Chardon neemt met zijn vierspan deel aan het EK mennen in Budapest. Het EK wordt gehouden in het Kincsem Park midden in de stad. Zijn zus Lianne, Quint van Rijswijk en Maurits Hallo zijn mee in zijn team als grooms. Voor Mensport houdt hij een dagboek bij. 

Wedstrijd in de buurt

“Vrijdagnacht vertrokken we van huis naar Straubing vlak bij de Oostenrijkse grens voor een stop. Daarna zijn we doorgereisd naar József Dobrovitz die vlak bij het wedstrijdterrein woont. Fijn voor de paarden: daar hadden ze even een rustdag. Maandagochtend waren wij denk ik het derde en vierde span dat aankwamen, iets na 10.00 uur. We hadden de locatie al twee keer gezien toen we expres een wedstrijd in de buurt inschreven, mijn vader en ik laten het liefst niets aan toeval over. Je moet weten wat je kunt verwachten.

Kincsem Park

Wat een schitterende locatie is het, dit Kincsem Park! Dat mag je ook wel verwachten in Hongarije, een  paardenland bij uitstek! Het EK wordt gehouden op een renbaan in het centrum van Budapest. Er is een grote baan voor de racerij op gravel, er is eentje op gras, de middelste is op zand. De hindernissen van de marathon liggen in de binnencirkel.
De hindernissen heb ik al een keer bekeken, mega-bouwwerken, heel mooi! We hebben van te voren ingeschat dat deze wedstrijd waarschijnlijk niet extreem technisch, maar meer op voorwaarts gebouwd zal zijn. Ik heb de waterhindernis al te voet verkend. Het water is niet zo diep. Dat betekent dat je veel kracht en snelheid nodig hebt. Voorwaarts dus. Heb ik mijn marathon-aanspanning goed gekozen? Ik denk het wel….

EK Vierspannen
Bram verkent de waterhindernis, Edith Chardon kijkt toe. (foto: Familie Chardon)

Technisch plan

“Als wij vrijdag van start gaan in het eerste onderdeel van het EK, de dressuur, hebben we er al dus heel wat denkwerk op zitten. Er gaat heel wat voorbereiding aan zo’n kampioenschap vooraf! Randzaken vragen veel uren, alles moet volgens de regels. Zeker nu we ook nog met de rhino en de corona te maken hebben. Maar het zijn nog meer dagen, dat je met je technische plan bezig bent. Welk paard komt op welke plaats op welk moment het beste tot zijn recht? En kan dat stukje extra voor je span betekenen? Als je het terrein hebt gezien, weet je in elk geval beter welke paarden dat het beste gaat passen.

Idool niet, Hugo wel

Mijn vader besloot om Idool niet op te stellen, maar Hugo weer te kiezen, Idool kwam dus ‘vrij’ in onze stal. Idool is een echte blikvanger in de dressuur en die loopt nu bij mij voorop naast Freddy. Het zal een heel ander beeld zijn met Idool, in plaats van mijn Lipizzaner schimmel Pandur.

EK Vierspannen
Met Floriano en Roderick trainen op de grasbaan. (foto: Lianne Chardon)

Kracht en routine

Floriano en Freddy liepen op het WK in Tryon al samen achterop in de marathon en zullen dat nu weer doen. Zoveel kracht en routine, daar wil je niet zonder! De pas 7-jarige James Bond pakt het werk geweldig op. Hij is mijn linker-voorpaard naast Roderick in de marathon en naast Idool in de vaardigheid. Het is geweldig hoe onwijs gretig James is, zonder dat hij heter wordt! Een fantastisch karakter! Sinds ik met hem rijd, heb ik hem niet meer uit m’n span gehaald. Uiteindelijk heb ik Generaal thuis gelaten. Mijn marathon-aanspanning is extreem goed op lange hindernissen, snelheid.”

Wedstrijdplan

“Het wedstrijdplan van mijn vader en mij is er niet op gebaseerd om elkaar te verslaan. Het plan is om te proberen in de dressuur een goede uitgangssituatie te krijgen om zo in de marathon verdedigend te kunnen rijden. In grote lijnen komt het er op neer dat wij vooral zullen proberen de buitenlandse concurrentie achter ons te houden. We kijken niet naar elkaar, maar naar de rest.

EK Vierspannen
De openingsceremonie: van links naar rechts: Mark Weusthof, Koos de Ronde, IJsbrand Chardon, Bram Chardon, Hans Heus, teamveterinair Schelto Jonker, Ad Aarts en Edwin van der Graaf (foto: familie Chardon)

Opening

Vanavond is de opening geweest, te voet zonder paarden liepen we door het stadion, een mooie parade. De paarden zijn goedgekeurd, de startlijsten staan online, de wedstrijd kan beginnen! Ik rijd vrijdag om 12.20 uur dressuur, mijn vader als allerlaatste. Team Bram Chardon heeft er zin in en is er klaar voor!”

EK volgen:

Hier staan startlijsten en uitslagen https://www.budapestdriving2021.com/en/results
Kijk hier naar de livestream via clip my horse of FEI-tv https://www.budapestdriving2021.com/en/livestream

 

Tekst: Claartje van Andel voor Mensport, overname zonder bronvermelding en toestemming via info@mensport.nl niet toegestaan