EK Vierspannen | Dagboek van Bram Chardon: “Maximaal”

0
819
Maximaal
De prijsuitreiking van het EK Vierspannen. Team NL bestaande uit IJsbrand Chardon, Bram Chardon en Koos de Ronde hadden goud.

Bram Chardon nam met zijn vierspan deel aan het EK mennen in Budapest. Het EK werd gehouden op de renbaan in het Kincsem Park midden in de stad. Zijn zus Lianne, Quint van Rijswijk en Maurits Hallo zijn mee in zijn team als grooms. Bram startte als laatste in het kegeltjesrijden en wist wat hem te doen stond. Zus Jeannette was opnieuw de essentiële boodschapster. Nederland was al zeker van teamgoud voordat Bram aan zijn vaardigheidsproef begon. Hij won individueel goud met een minieme tijdsoverschrijding in de vaardigheid en vader IJsbrand won individueel zilver.

Beter kan niet

“Het was weer een hele zonnige dag in Budapest en vooral voor ons! Beter dan het vandaag lukte op dit EK, had niet gekund. We hadden niet meer medailles mee naar huis kunnen nemen! Wat er vandaag in het prachtig aangeklede stadion vol met publiek gebeurde, was echt het ultieme, in deze EK-week waarin we niets cadeau kregen.”

Vanmorgen

“Vanmorgen heb ik reserve-paard Freddy in enkelspan gereden, mijn vaders schimmel ging onder het zadel. Dat moet je beslist doen: mocht er onverhoopt iets zijn met één van je paarden, dan moet je reservepaard losgereden zijn.
Het vierspan heb ik vanmorgen ook gereden. James heb ik daarna nog even in enkelspan gehad totdat hij iets meer de ontspanning zocht, toen was het goed en hup anderhalf uur terug op stal.”

Jeannette boodschapper

We hadden expres de wedstrijd in Vecses gereden in plaats van die in Saumur zodat we deze parcoursbouwer een beetje kenden. We hadden al zijn parcoursen van de afgelopen twee jaar bekeken op zijn stijl, op de lijnen. Bij het losrijden vanmiddag kon ik de spanning in het stadion meebeleven en de paarden ook. Maar Jeannette was weer ter plekke. Het eerste Duitse span had 12 strafpunten, Koos had er 6. Mareike Harms had er vervolgens 6+, toen hadden we de achterstand met het land al ingehaald! Edith en Lianne hielden vanaf de tribune alle tijden tussen bepaalde hindernissen bij. Mijn vader had 5 en een beetje. Ik bleef expres ver achter op het losrijterrein tot ergernis van de steward. Want ik dacht, als Brauchle goed rijdt, krijgt hij veel applaus en die spanning wil ik niet hebben. Maar Brauchle had een extra volte gereden en veel tijdfouten. Hij had 6 en een beetje. Toen kwam Jeannette me 10 seconden voor ik ècht naar binnen moest vertellen dat onze vader op goud stond!”

Het gouden team Koos de Ronde, IJsbrand Chardon en Bram Chardon op het stalen ros met twee wielen terug naar stal

Weergaloos

“In één keer groeide alle zelfvertrouwen voor ik naar binnenreed: we hadden al twee keer goud, zelfs als ik er een potje van zou maken! Maar wat liep mijn span weergaloos vandaag. Ik had deze vaardigheidsproef wel tien keer foutloos kunnen rijden op dezelfde manier, ze waren op een pinkje te sturen! Dit was de eerste keer op een wedstrijd in de vaardigheid voor Idool. Weergaloos. Kijk, wij willen dat ons span in een middendraf de hele vaardigheid ritmisch kan doorlopen. Dat je ze kan geven en juist mooi lengte in je paarden kan houden. Dan maken ze gigantisch veel ruimte. Tussen 7 en 8 stond een grote bloembak. Daar reed ik iets ruimer omheen. Normaal hebben we wel 30 cm tussenruimte, hier 5 cm. Maar alles is vandaag heel goed gelukt!”

Maximaal
Bram Chardon met twee keer goud en trotse groom Maurits Hallo

Hollandia

“En toen hoorden we heel vaak Hollandia bij de prijsuitreikingen. Dat was al even niet gebeurd in de recente geschiedenis. Op het WK in Tryon 2018 favoriet en fouten, op het EK in Donaueschingen 2019 als team niet eens in de uitslag. We konden deze uitslag als team met elkaar heel erg goed gebruiken! We hebben enorm goed kunnen samenwerken met elkaar en hebben er wel even champagne op gedronken met de bondscoach net. We zijn al weer aan het inpakken. En dan vanavond en vannacht in de koelte weer richting huis, eerst 10 uur naar de tussenstop in Straubling.”

Dit was een hele spannende, dit EK, met een geweldige uitkomst!

Groom Maurits Hallo met het gouden vierspan van Bram Chardon tijdens de prijsuitreiking

Tekst: Claartje van Andel

Foto’s: Familie Chardon

 

Lees ook:

EK Vierspannen: Team NL en Bram Chardon GOUD

EK Vierspannen: Dagboek van Bram Chardon “Zo’n ouderwetse hindernis, moet liever geen trend worden”

EK Vierspannen – Dagboek van Bram Chardon: “Dubbele ervaringen na dressuur”

EK Vierspannen | Dagboek van Bram Chardon: “Plan staat vast”