Kijk uit voor de eikenprocessierups

0
846

De opvallende rood-witte waarschuwingslinten om eikenbomen waar processierupsen ‘huizen’ zijn er niet voor niks: de rupsen – preciezer gezegd diens brandharen – tasten de gezondheid van mens én dier aan.

Eikenprocessierups

Als paarden in de wei lopen, vormen de vrijkomende brandharen de meeste overlast voor dieren op. Ook in andere perioden dan die waarin de rups actief is (mei t/m september), kunnen ‘oude’ haren nog overlast bezorgen. Paarden die hooi gevoerd krijgen dat dichtbij eikenbomen gemaaid is kunnen eveneens klachten krijgen, indien het hooi met brandharen besmet is.

Brandharen

Als de microscopisch kleine brandhaartjes van de eikenprocessierups in contact komen met bijvoorbeeld een paard, dringen ze de huid of het slijmvlies binnen. Ze geven dan  irriterende eiwitten af waarop het lichaam reageert met afweer- of zelfs allergische reacties. Omdat de brandharen stevig zijn en voorzien van talloze weerhaakjes, hebben ze de neiging steeds dieper de weefsels binnen te dringen.

Zwellingen en jeuk

Komen de brandharen alleen in contact met kleine delen van de huid of ogen dan zullen alleen zwellingen en jeuk ontstaan. Worden de brandharen opgenomen met ruwvoer of water, dan kunnen zwellingen in de mond en andere delen van het maagdarmkanaal ontstaan, waardoor het paard kan gaan kwijlen. Als de brandharen ingeademd worden, kunnen ademhalingsproblemen en benauwdheid ontstaan.

Gevolgen van de eikenprocessierups

In Nederland is een geval bij paarden bekend waarbij diarree en koliek mogelijk veroorzaakt zijn door eikenprocessierups. In het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Australië zijn de afgelopen jaren ook abortussen bij paarden beschreven. Deze werden veroorzaakt door ontstekingen via brandharen in de baarmoeder.

Zichtbare symptomen

Symptomen waaraan je besmetting herkent zijn (ernstige) verwondingen in de mond met macroglossie, blaren en speekselvloed. Deze ontstekingen en jeuk in de mond kunnen ook ontstaan door het drinken van een waterbak waar rupsen in zitten.Bel bij verdenking van een besmetting meteen de dierenarts.

Bestrijding

Pas op met het bestrijden van de rupsen. Gebruik zeker geen insecticiden. want de irriterende haren blijven dan alsnog actief. Ook wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger is geen goede oplossing. De haren en de rupsen zich dan immers via de lucht verspreiden.

Bron: Paardenpraktijk Utrecht/Levende Have/Tuinadvies

Foto: Istockphoto/Kloeg008