Een paard even schadelijk als 21.453 kilometer autorijden

0
1008

Wie denkt goed te zijn voor het milieu door geen vlees te eten en zonnepanelen aan te schaffen, kan door de mand vallen wanneer hij een huisdieren heeft. Onze trouwe paarden, honden en katten laten een grote ecologische voetafdruk achter.

Volgens Zwitserse onderzoekers is de impact van gezelschapsdieren op ons leefklimaat groter dan dat we ons bewust zijn. ‘Het is met name de productie en distributie van het voer dat impact heeft op het milieu,’ vertelt Niels Jungbluth aan het Algemeen Dagblad. Jungbluth is directeur van ESU Services, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in milieuonderzoek.

Paard

Eén paard vervuilt net zo veel als 21.453 kilometer rijden met een SUV. Eén hond is gelijk aan 3.688 kilometer en één kat is vergelijkbaar met 1.413 kilometer. Naast voeding en huisvesting zijn ook de uitwerpselen schadelijk voor het milieu. In het geval van een paard komen daar nog autoritten om hooi en stro naar stal te vervoeren bij. ‘Het gebruiken van houtkrullen uit de nabije omgeving in plaats van het gebruik van stro, kan de impact met 30% verminderen,’ concludeerden de onderzoekers.

Bron: Algemeen Dagblad
Foto: Shutterstock