Edwin van der Graaf: “Flinke streep door de rekening”

0
1091
Edwin van der Graaf
Edwin van der Graaf

Edwin van der Graaf was er helemaal klaar voor:  het Wereldkampioenschap voor vierspanmenners de komende week in Valkenswaard. Helaas gooiden de verscherpte corona-maatregelen op het laatste moment roet in het eten; het evenement werd afgelast.

Mooi afsluiting

Van der Graaf had enorm uitgekeken naar het Wereldkampioenschap. “Het had een mooie afsluiting van het seizoen kunnen zijn, het mooiste evenement van het jaar,” vertelt hij. “Nu is heel jaar eigenlijk verloren, dat is sneu een flinke streep door de rekening.”

Coronamaatregelen

De menner uit het Zuid-Hollandse Ouddorp denkt nog steeds dat het WK met de nodige maatregelen doorgang had kunnen vinden. “Ik had speciaal twee caravanplekken besproken voor mijn grooms, waardoor ze veilig op de camping konden verblijven. We hadden voor het WK ook nog speciale mondkapjes laten maken. Het was sowieso vanwege de coronamaatregelen een bijzonder evenement geweest”, legt Van der Graaf uit.

Achtertuin

Met het feit dat het Wereldkampioenschap plaats zou vinden op de thuisbasis van regerend wereldkampioen Boyd Exell had Van der Graaf geen enkele moeite. “Wees blij dat iemand de organisatie op zich wilde nemen. Al was het bij de Hongaarse menner József Dobrovitz in de achtertuin geweest! Boyd heeft in Valkenswaard een prachtige locatie. Alles is er top: de hindernissen, de dressuurbaan, het losrijden, parkeren. Echt WK-waardig.”

Van der Graaf: zeven paarden

In aanloop naar het Wereldkampioenschap won Van der Graaf met zijn vierspan de laatste kwalificatiewedstrijd in Kronenberg, waar hij in alle drie de onderdelen (dressuur, vaardigheid en marathon) bovenaan eindigde. Zijn paarden verkeren dan ook in absolute topvorm. “Ik heb zeven paarden waaruit ik kan kiezen. Voor het WK was de keuze gevallen op Belcampo, Freedom,  Blacky en Baronet. Voor de dressuur had ik Guus, het paard van Anne van der Burg, extra klaarstaan. In de dressuur valt nog winst te behalen en Guus is daar net iets beter in. Bondscoach Ad Aarts heeft ons daarin goed geadviseerd, hij weet heel goed hoe wij rijden en hij kent de paarden.”

Hongarije

Met het indoorseizoen voor de deur, hoopt Van der Graaf daar nog wat mooie wedstrijden mee te kunnen pakken. “Al is het afwachten of de echt grote wedstrijden vanwege de coronamaatregelen door kunnen gaan. Volgend jaar zomer staat het Europees Kampioenschap in Hongarije op het programma, dus ik hoop dat 2021 weer een normaal jaar wordt.”

Bron: Mensport | PSC De Dijkgraaf
Foto: Danielle Berloth