Edward Gal op de bok: “Nog maar even oefenen …” *video’s*

0
594

Prachtige sport vrijdag en zaterdag bij het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Twee dagen werd vol gestreden om de Betuwe Linge Cup. Initiator Bert van den Hater was beide dagen aanwezig, net als  Olympisch dressuurruiter Edward Gal en topmenner Bram Chardon.

Edward Gal nam zaterdagavond dapper de leidsels in handen van Experiens-H, een van de paarden van Van den Hater, en probeerde daarmee een parcours af te leggen. Dit leverde een hilarisch schouwspel op voor het publiek. Bram vroeg eerst wel aan Edward: “Ben jij hier niet op de verkeerde plaats?”, maar bood vervolgens zijn hulp aan en verkende het parcours samen met de dressuurruiter en diens vaste groom Vanessa.

De weg kwijt

Vervolgens bekeek Bram de ritten vanaf de zijlijn: “Tsja, via de verkeerde kant door de hindernis gaan en de weg kwijt zijn in het parcours levert geen hoge klassering op. Ik heb volgens mij al drie keer gediskwalificeerd op het scorebord zien staan!” Het viel de ruiter, die op het afgelopen EK Dressuur in Rotterdam nog teamzilver bemachtigde, niet mee om achter in plaats van óp het paard te zitten. “Nog effe oefenen” verzuchtte hij bij het verlaten van de ring.

Groom bij Bram

Tijdens de tweede rit van Bram met zijn vierspan schimmels mocht Edward even later ook zijn talent als groom uitproberen. Hij had het spelletjes verzitten snel door. Met of zonder Edward, Bram werd moeiteloos eerste, hoewel Huib Pater en Monte Visser goed partij gaven.

 

Fanatieke schimmel

In de rubriek Enkelspan Pony ging Janneke den Hartog aan kop met Sander. Haar eigen jonge pony is nog in opleiding, dus ze leende de fanatieke schimmel van Thijs Gerritsen. De pony zette na iedere hindernis nog een tandje bij en dit duo mocht de eerste prijs mee naar huis nemen, naar de Betuwe. In de rubriek Tweespan Pony ging Gerben van de Berkt aan kop, wat een snelheid en wat een gretige pony´s.

Nu wel Marijnissen

Wat Marcel Marijnissen tijdens Indoor Nijkerk net niet lukte, lukte in Ermelo wel. In de rubriek Tweespan Paard bleek de Brabander niet te kloppen. Bas de Koning won Indoor Nijkerk en herhaalde dit kunstje in Ermelo in de rubriek Enkelspan Paard. Twee prachtige ritten werden gerealiseerd door Marijke Hammink. Zij heeft haar felle pony´s heel goed in de hand staan en kwam nergens in de problemen.

Andere locatie

Bert van den Hater organiseerde verscheidene jaren de Betuwe Linge Cup. Ook dit jaar klopte hij daarvoor aan bij de eigenaren van hippisch centrum De Lingebrug in Zoelen. Wegens omstandigheden kon hij daar echter dit jaar niet terecht voor een indoormarathon. Als rasechte ondernemer en menliefhebber aarzelde de man uit Ochten geen moment en ging op zoek naar een andere locatie.

Meer menners uit andere regio’s

Hij kwam uit bij het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo en huurde er voor aankomende vrijdag en zaterdag De Amalia-Hal. “Zoelen was natuurlijk dichterbij geweest, maar Ermelo ligt in het midden van het land, dus er doen nu ook weer menners uit andere regio’s mee. Over deelname hebben wij helemaal geen klagen, maar liefst 111 starts over twee dagen.

Langs de zijlijn

“Dat hadden er nog meer kunnen zijn, maar we hebben bewust gekozen om bijtijds te kunnen beginnen met de finale op zaterdagavond”, aldus Van den Hater. Normaliter rijdt Bert zelf ook graag mee, maar eerder al kreeg hij hartklachten tijdens een wedstrijd, dus hij moet even langs de zijlijn blijven.

Zelf gefokt

Toch was er voor hem genoeg te beleven, met als hoogtepunt Edward Gal en Bram Chardon. Maar de door hem zelf gefokte paarden op vrijdagavond, in één rubriek, vormden ook een highlight: Christiaan Provoost met Bertje-H, Mardi van den Hater met Experiens-H, Milou Huisman met Sjeikhan-H, René van Beek met Elkupke H en Stefan van der Meijden met Apache H. Drie van zijn paarden wisten ook een plaats te bemachtigen in de spannende finale.

Edward Gal aan de leidsels

 

Bram Chardon met Edward Gal als groom

Tekst, filmpjes en foto’s: Gemma Jansen