“Dierenarts is ook vitaal beroep”

0
753

In deze corona-tijd worden beroepen in de verzorging en andere hulpverlening zoals politie en brandweer gezien als ‘vitaal’. Deze mensen moeten logischerwijs hun werk kunnen uitoefenen in het kader van de volksgezondheid.

De lijst van vitale beroepen van het NCTV is lang. Ook veeartsen die werken om de voedselketen in stand te houden staan er op. Dierenartsen echter niet en daarom is er een petitie gestart om dit beroep op de lijst te krijgen; in geval van een totale lockdown zal immers een dierenarts ‘geen kant op kunnen’. Vele duizenden mensen hebben getekend.

‘Dieren hebben ook recht op behandeling’

Een vraag van een dierenarts aan de Rijksoverheid leverde inmiddels het antwoord op dat ‘Zorg breed geïnterpreteerd mag worden, en dus mag dierenarts hier onder geschaald worden. Dieren hebben ook behoefte en recht op verzorging en behandeling.’

Neem algemene maatregelen in acht

Ook bij de behandeling van dieren zo dat de algemene maatregelen zoveel mogelijk in acht genomen dienen te worden. Houd dus de 1,5 meter afstand van de dierenarts als hij je stal bezoekt en beperk het inschakelen van een dierenarts tot ‘kritieke’ situaties.

Beschermende kleding

Dierenartsen zien wel in dat humane zorg nu voor gaat. Veel dierenartsen hebben de laatste tijd al beschermende kleding en mondkapjes afgestaan aan huisartsen.

Bron: Telegraaf/MenSport

Foto: Istockphoto/Cristiano Babini