Debora Sanders: “Froukje blijkt enorm goed voor de wagen”

0
521
Debora Sanders mennen strandje

Een leven lang zit Debora Sanders al in de paarden. Maar pas twee maanden geleden maakte ze kennis met het aangespannen rijden. Dat doet ze met haar Fries Froukje. Debora: “Froukje vindt het prachtig en ik ook. Ze pakt het allemaal heel snel op en lijkt er echt van te genieten. We hebben les en ik hoop ooit met Froukje een marathon te kunnen starten. Ik denk ook wel dat ze dat goud zou kunnen. Maar voorlopig genieten we van het trainen en het aangespannen rijden.”

Verliefd op het ras

Al ruim 34 jaar heeft Debora Sanders eigen paarden. Met een leeftijd van 40 jaar, wil dit zeggen dat ze bijna haar hele leven in het bezit is geweest van paarden. “Ik begon ooit met een C-pony. Dat werd een E-pony en later ging ik over op de paarden. Ik heb een hele tijd KWPN’ers gehad waarmee ik veel in de dressuur en de springsport reed. Tot ik op een gegeven moment een paard had wat mij er steeds af gooide. Ik werd wat bang om te rijden en werd verliefd op het Friese paardenras. Ze zijn heerlijk rustig en koel. Ze zullen niet zo snel oververhit raken en je kan ze makkelijk een dagje op stal laten staan zonder dat ze gelijk een energiebom worden,” legt Debora uit.

Debora Sanders schaduw muur

Stalling aan huis

Eerst stond het paard van Debora bij haar ouders aan huis. Inmiddels heeft zij drie ruime stallen bij haar eigen huis. Zelf heeft ze daar Froukje staan en de andere twee stallen worden verhuurd. “Daar staan een schimmel en nog een andere Fries. Met de eigenaar van de Fries ben ik erg goed bevriend. Hun Fries kende het aangespannen rijden, maar zelf hadden ze het nooit gedaan. Hun dochter rijdt met het paard in dezelfde groep als mijn pleegzoon met Froukje rijdt. Ik heb een keer geopperd of het een leuk idee was om hun Fries weer eens voor te spannen. Ik rijdt zelf inmiddels al vijf jaar niet meer omdat ik spierreuma heb. Het mennen leek voor mij de ideale uitkomst om toch weer actief met de paarden bezig te zijn,” vertelt Debora enthousiast.

Friesen voor de wagen

“Uiteindelijk hebben we samen de Friese stalgenoot van Froukje ingespannen. Het was duidelijk dat hij hier inderdaad ervaring mee had en het ging erg goed. Nog steeds, want we gaan nog steeds regelmatig op pad. We volgen privélessen aan huis, of als het slecht weer is bij de manege op locatie. Bij zo’n les wisselen we elkaar dan af. Samen delen we de wagen van de andere Fries. Al staan mijn eigen tuig en aanhanger al klaar. Te zijner tijd ga ik dus ook rondkijken naar een eigen wagen. Want sinds twee maanden staat ook Froukje voor de wagen,” vertelt Debora Sanders trots. “Ze pakt het super op en lijkt het mennen heerlijk te vinden. Ze is nu elf jaar en ik vermoed dat we nog wel een tijd zo samen door kunnen. We hebben wekelijks les en ik train zelf ook nog vier keer in de week. We gaan echt als een speer en ik denk dat we wel in staat zijn om een dressuurproefje te rijden. Later zou ik graag marathon wedstrijden gaan rijden. Dat lijkt me erg gaaf.”

Debora Sanders mennen rijbaan (2)

Veel oefenen

Debora en Froukje trainen hard en hebben de wens om wedstrijden te starten zodra het mogelijk is. “Misschien dat ik Froukje later zelf in tweespan zou willen trainen. Ze is nu nog veel te onervaren om dat te doen, maar misschien kan ik het over een tijd een keer proberen met haar stalgenoot. Al zou ik er het liefst een keer een tweede paard bij kopen. Een Fries welteverstaan, want dat is toch wel het allerleukste ras. Al heeft dat voorlopig echt nog geen haast. Eerst maar goed oefenen met Froukje en samen beter worden,” vertelt Debora.

 

Tekst: Sophie van der Molen voor Mensport. Overname zonder bronvermelding én toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit